35 четения

Ракия и лимонада с еньовче ще представят на празника на билките във Велико Търново

Традиционното запалване на еньовски огън ще бъде на платото на Арбанаси

 

ЗА 13-А ПОРЕДНА ГОДИНА НА 24 ЮНИ САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ГОСТИ ЗА ЕНЬОВДЕН. Празникът, който съвпада с лятното слънцестоене, ще премине в представяне и демонстриране на лечебни еликсири, напитки, отвари и смеси. Както повелява традицията, на място ще бъде донесен и венец, направен от 77 билки, през който желаещите ще преминават за здраве. Основен акцент в програмата тази година ще бъде еньовчето. Организаторът и председател на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов обясни, че неслучайно са се спрели на него, тъй като то повлиява заболявания от всякакъв характер.

Всички присъстващи ще имат възможността да вкусят лимонада и ракия с еньовче. Това са ДВЕТЕ АТРАКЦИИ, КОИТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ НА ПРАЗНИКА, А КОЙТО ЖЕЛАЕ, ЩЕ ПОЛУЧИ И РЕЦЕПТАТА ЗА НАПРАВАТА ИМ. „Еньовчето с домашна ракия е напитка, която неутрализира ставни болки. Пие се и има бързо обезболяващо действие”, обясни Елмазов. Той допълни, че лимонадата пък е много лесна за приготвяне в домашни условия и се отличава от традиционната с много специфичен вкус.

Дългогодишният билкар разказа за свойства на еньовчето и подчерта, че това е едно от най-поливалентните и широкоспектърни лечебни растения, които виреят в България. Твърди, че е ОСОБЕНО ПОЛЕЗНО ЗА ДЕЦА, КОИТО СТРАДАТ ОТ РЕВМАТИЗЪМ, ХОРА С ЧЕРНОДРОБНИ ПРОБЛЕМИ, ДЕПРЕСИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА. „Ще представим как се прави еньовче на прах. Към него се добавя зехтин и получената субстанция цери тежки кожни рани и изгаряния”, уточни председателят на Съюза на билкарите у нас. Елмазов увери, че дори поставянето на венец от еньовче на главата може да облекчи главоболие. По негови думи сокът от растението може да се използва за приготвяне на запарка и отваря, като и двете действат благоприятно на организма.

„Еньовчето е по-полезно от приема на таблетки витамин С. Това се дължи на факта, че в тях не са съсредоточени всички изомери на веществото и само в природния продукт се съдържа цялата гама от нива на съдържаемост на витамина”, обясни билкарят.

Българските предания разказват пък, че еньовчето се слагало в коритото на бебето при къпане и превръщало водата в чудодейната, тъй като предпазвалото детето от детски паралич. Момите вплитали в плитките си стръкове от растението за дълги и здрави коси. Старите хора твърдели, че билката помага и при обилна менструация, сърцебол, колики, разстройство, при болна жлъчка и слабост. Бялото еньовче служело на жените да пресичат прясното мляко за сирене.

Елмазов допълни, че АКО В НОЩТА СРЕЩУ ПЕТЪК НЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ ДОСТАТЪЧНО СТРЪКОВЕ С БИЛКАТА, НА ПРАЗНИКА ЩЕ БЪДЕ ДЕМОНСТРИРАНО ПРИГОТВЯНЕТО НА ТЕЧЕН ХЛЯБ. „Това е продукт, който създадохме съвместно с учените от БАН. Една чаша от него се равнява на три филийки хляб”, обясни той.

Билкарят информира, че традиционното запалване на еньовския огън ще бъде направено в 4 часа сутринта на платото на село Арбанаси, в близост до атракциона „Калоянова крепост”. Час по-късно започва брането на билки, които ще се използват за лечебните рецепти и направата на венеца. Официалното откриване на празника ще бъде от 10:00 часа на Самоводската чаршия, а в него ще се включат редица местни фолклорни състави, които ще допринесат за доброто настроение на посетителите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!