200 четения

СЛЕД 8 ГОДИНИ Д-р Даниела Чергиланова се върна към голямата си мечта – да бъде офталмолог

„Да бъда очен лекар, е детската ми мечта. Истинско щастие е за мен, че след непредвидени обстоятелства в живота ми, които ме насочиха в друга сфера, сега се докосвам до офталмологията.“ Това казва специализантката в очното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниела Чергиланова. Тя е на 43 години, от Лясковец. Сблъскала се е с редици реформи в здравната ни система и недоразумения, които я разочаровали от попрището на лекар. И макар че за 8 години се отклонила от пътя за реализирането на детската си мечта, преди няколко месеца се завръща с нови сили и огромно желание за постигането й.

Д-р Чергиланова споделя, че e насочена към медицината от майка си, която е фармацевт. Още като ученичка Даниела пожелала да облече бялата докторска манта, а желанието, да бъде очен лекар, се родило, когато й открили, че страда от късогледство. „След обстойния преглед, който ми направи д-р Димитрова в Горна Оряховица, започнах да симпатизирам на тази специалност. Беше ми много интересно как се диагностицират заболяванията на очите“, спомня си тя.

Завършила средното си образование в Лясковец и започнала да се подготвя съвсем за кандидатстудентските изпити по медицина.

Първият опит за влизане в университета в Плевен бил неуспешен. „В онзи период във вуза приемаха по различен начин от сегашния. Класирането бе специфично – централизирано, и аз не успях да премина бариерата“, обясни Даниела. Това обаче не попарило желанието й да стане лекар и през 1998 година завършва висшето си образование. Същата година започнала работа в Добри дял към градската поликлиника, след което работила 7 години като джипи. През 2007 година приключила специализацията си по обща медицина и започнала работа във фармацевтична компания.

„Бях разочарована от попрището в старта на реформите на здравната система. Имаше много неуредици и заключих, че тази специалност не ми допада. Така 8 години работих във фармацевтична компания и загубих връзка с желаната от мен професия“, разказа тя. Върнала се към реализиране на мечтата си благодарение на възможността да специализира в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

„Директорът на болницата д-р Стефан Филев и началникът на очното отделение д-р Миланова ми гласуваха доверие и започнах специализацията си от ноември 2015 година. Попаднах в чудесен колектив, който постепенно ме въведе в практиката на звеното“, увери тя.

От един месец вече д-р Чергиланова дава дежурства, като в момента основно се сблъсква с традиционни за офталмологията случаи – изваждане на чужди тела, попаднали в очите, химични изгаряния и други. „При нас също има спешност, но не толкова често, както в останалите медицински дисциплини“, уточни Даниела. Тя заяви, че е готова и с новата си мечта, тъй като винаги човек трябва да се стреми към развитие. „Иска ми се един ден да отворя собствен частен кабинет, но дотогава има доста време. Очаква ме дълъг път на подготовка и утвърждаване, но съм готова за него“, категорична е Даниела.

Никога обаче не е мислела да лекува в чужбина. „Имала съм предложения за работа извън България. Смятам, че и у нас можем да получим много добро образование, специализация и съответно да предоставим качествена медицинска помощ.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!