71 четения

IN MEMORIAM. Една атлетическа надежда погина в Янтра

Часове след като стана шампион на България по шестобой, ни напусна талантливият лекоатлет на великотърновския клуб „Атлетика 2012“ Мартин Петров. Скромно и винаги усмихнато момче, което тренираше всеотдайно всеки ден, без значение от метеорологичните условия, на стадион „Ивайло“. Възпитаникът на Людмила Георгиева имаше заложби да постигне много в царицата на спортовете, но по-важно – имаше и необходимия характер, за да го направи. За съжаление, ШАМПИОНЪТ си отиде твърде рано.

В памет на Мартин препечатваме материал на колегите от bgathletic.com, посветен на него.

Една от младите надежди на юношеската лека атлетика на България си отиде от този свят нелепо и изобщо не навреме. Съвсем „пресният“ национален шампион на България на шестобой за момчета Мартин Петров намери смъртта си в мъртвия вир на река Янтра…

Роден на 3 февруари 2001 година, Мартин израства в бедно семейство и се налага да бъде настанен в дом за деца и юноши във Велико Търново. На едно състезание за юноши от специалните домове той е забелязан заради победата си на 100 м и природните си дадености. За кратко тренира при световната рекордьорка на копие Антоанета Селенска. После започва многобой при треньорката Людмила Георгиева. Още на първото си голямо състезание (националният шампионат на петобой за момчета в зала в Добрич тази зима) Мартин Петров става шампион на петобой за момчета, побеждавайки съперниците си във всичките пет дисциплини – 60 м 7.84; скок на дължина 5.43; гюле 11.15; скок на височина 1.63 и 800 м 2:28.90. На шампионата на шестобой в София само преди четири (!) дни Мартин отново тържествува – 100 м 11.87; скок на дължина 6.01; гюле 12.23; 100 м препятствия 14.60; скок на височина 1.47 и 800 м 2:17.71. Събира сбор от 438 точки, като за националния рекорд не му стигат само 40!!! Самият той обясни, че не е могъл да скочи 1.60 (което щеше да му донесе новия рекорд) заради падналия дъжд и хлъзгавата настилка!

След награждаването на стадион „Васил Левски“ в четвъртък треньорката Людмила Георгиева бе взела екземпляр от протокола на шестобоя, заверен с печат от БФЛА. Радваше се, че Мартин ще получи полагащата му се стипендия от МОН. Уви, тази стипендия Мартин никога няма да получи…


 

Водолазните екипи извадиха и тялото на Мартин от Янтра

Публикувана на: 21.06.2016г.

drama udaveni DAMIANСлави Михайлов от Сдружението на сираците събра парите за погребението на двете удавени деца от дом „Пеньо и Мария Велкови“

 

ВЧЕРА СУТРИНТА КЪМ 8 ЧАСА ВОДОЛАЗНИТЕ ЕКИПИ ИЗВАДИХА И ТЯЛОТО НА 15-годишния Мартин Петров от мътната вода на Янтра. Трупът е бил намерен почти на същото място, където в неделя намериха тялото на 14-годишния Митко от село Антоново. Двете момчета избягаха от дома „Пеньо и Мария Велкови” във В. Търново в събота по обяд да се къпят в реката в жегата. Били са три, но едното е оцеляло и извикало помощ на тел. 112, като видяло, че другите две не излизат от реката. Момчетата били записали в тетрадка дневник в приюта, че от 13 ч. до 16 ч. ще бъдат в двора. Никой от персонала обаче не разбрал, че тях всъщност ги няма…

Социалните служители
Социалните служители

„Събрах пари от добри хора за погребенията и на двете момчета. Къде е държавата в този случай? Кой ще носи отговорност за драмата. Ще търся наказателна отговорност от общината в старата столица”, заяви на нарочна пресконференция вчера председателят на Сдружението на сираците у нас Слави Михайлов, който благодари и на в. “Борба“, един от дарителите за погребението на Мартин.

По-рано същия ден той бил в моргата на търновската болница да изпрати Митко от Антоново и да помогне на майка му, дошла да си го прибере. После бил с полицията край реката, когато извадили тялото на Мартин. Заедно с него вчера бе дошъл бащата на момчето Румен Маринов от Водолей и братът Дамян, който също е приютен в дома. Там е 11-годишната Мария, сестричка на братята Мартин и Дамян. Двете момчета бяха жертви на педофила Пол Ренаф, осъден на 4 години затвор.

 

РУМЕН МАРИНОВ: „ДЪРЖАВАТА ВЗЕ ДЕЦАТА МИ ДА ГИ ЗАКРИЛЯ, ВРЪЩА МИ ЕДНОТО В КОВЧЕГ“

 

Майката Севда Петрова и въпросният Румен Маринов, който и до момента реално няма родителски права, но твърди, че е биологичният родител, преди време бяха осъдени, защото са продавали децата си на развратник за пари.

„И ние може да сме сбъркали, човешко е. Не казвам, че сме невинни. Но държавата взе трите деца в този дом, а Мартин сега ми го дават мъртъв и в ковчег! Ние със Севда пак си живеем заедно и имаме момиченце Преслава, на 6 месеца. Живеем във Водолей и за това дете отказахме социални помощи”, сподели Румен Маринов, който си вади хляба като строителен работник.

ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА ОБАЧЕ Е ЕДИН ОГРОМЕН ХАОС, ЗАЩОТО се оказа, че от есента на 2014 г. майката Севда е с отнети родителски права и има определен от съда режим на свиждане с трите си деца. Тях пък социалните ги настанили в търновския дом като мярка за закрила на детето още тогава. Севда и Румен бяха осъдени на по три години условно с петгодишен изпитателен срок, който още не е изтекъл. Едва през април 2016 г. Румен бил подал молба за припознаване на децата, но процедурата по нея още не е приключила и по документи те се водят с баща неизвестен. Въпреки това във фаталната събота Мартин, брат му Дамян и малката Мария са искали да си отидат във Водолей при майка си и баща си, но от дома не ги пуснали, защото имали заявка за храна.

„Аз в събота, когато брат ми е отишъл да се къпе и се удавил, бях излязъл от дома да пренасям дърва на хора от района, за да изкарам 20 лева. В тетрадката бях написал, че от 13 до 16 часа ще съм в почивка. Никой не ме е питал какво значи това и никой не ме е питал къде съм. Като разбрах какво е станало, ходих край Янтра, да викам името на брат си, но напразно”, разказа вчера 16-годишният Дамян.

 

ОБЩИНАТА ЗАКРИВА ВЪПРОСНИЯ ПРИЮТ, МОЖЕ ДА ГО ПРАВИ ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА

 

МАЛКО ПО-КЪСНО СЪЩИЯ ДЕН В ОБЩИНАТА ЕКИП ОТ СОЦИАЛНИ СЛУЖИТЕЛИ начело с шефката на дирекцията Росица Димитрова също дадоха брифинг по темата. На него стана ясно, че инспектори от всички възможни социални ведомства у нас влизат на проверка в този дом, който пък на сесия на местния парламент на 30 юни трябва да бъде закрит и след година да не съществува в този си вид и с това име.

„Аз винаги съм била против тази крайна мярка за закрила деца да се настаняват в домове или центрове. Не мога да кажа кой е виновен за трагедията, защото не съм прокуратура. Но явно процедурата не е спазена, а и за никого не е тайна, че в тези социални заведения никога не е достигал квалифициран персонал“, посочи Росица Димитрова. Директорката на дома Ганка Григорова пък поясни, че имало 29 деца. До отговори за значението на въпросния дневник така и не се стигна. Беше огласено обаче, че се замисляла среща между родителите, възпитателите и децата, на която всеки да си кажел болките. Г-жа Димитрова каза още, че може би, когато в тази сграда вече няма деца, тя може да стане дом за стари хора, защото е дарение на общината и трябва да се спазва волята на дарителите, чието име носи приютът.

Нели СУКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ


 

Водолази търсят 2 дни в Янтра две момчета, откриха тялото на едното

Публикувана на: 20.06.2016г.

decaМитко и Мартин написали в дневника на приюта, че ще бъдат в двора, но отишли да се къпят

 

ДВА ДНИ 8 ЕКИПА ОТ ВОДОЛАЗИ, ПОЖАРНИКАРИ И ПОЛИЦИЯ ТЪРСИХА ДВЕ МОМЧЕТА ОТ дома „Пеньо и Мария Велкови” във В. Търново. В събота около 14 часа 14-годишният Митко и 15-годишният Мартин скочили да се къпят в Янтра край паметника на Асеневци. С тях било и трето момче – 17-годишният Симеон, който започнал да търси възрастен минувач, който да се обади на тел. 112, след като видял, че приятелите му биват повлечени от водата и не се след дълго ги изгубил от поглед.

Веднага спасителите са били вдигнати накрак. На място пристигат петима пожарникари, множество полицаи и трима водолази. Оцелялото момче разказало, че тийнейджърите са плували от Стамболовия мост до района на старата поща. Водолазите веднага стартираха акция по обследване на реката, като издирваха телата на момчетата метър по метър с лодка и привързани с въже поради силното течение. Пожарникарите и полицаите обходиха цялата брегова ивица, а вечерта към 21:00 часа временно преустановиха дейност. В неделя издирването започна още в 6:00 часа сутринта. В него участваха 10 водолази – четирима от спасителния отряд на РД „ПБЗН“ – Велико Търново, и шестима от Министерството на отбраната.

13453066_1039900906094834_305503426_oМалко преди 9:00 часа бе открит трупът на 14-годишния Митко. Тялото било голо до кръста, с къси гащета, чорапи и маратонки и бе извадено от водата само на три метра от мястото, където са били видени от своя приятел да потъват. То било заклещено в корени и дънери, а след това бе откарано за аутопсия. Водолазите продължиха с издирването и на второто момче, като за целта на мястото на инцидента вчера около обяд беше доведен отново 17-годишният Симеон. Той дълго време показва на водолазите откъде са влезли в реката приятелите му и къде ги е видял за последно.

ДВЕТЕ МОМЧЕТА УЧАТ В ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и имали близки в града. В събота около 13,30 часа те написали в дневника на дома, че ще бъдат в двора на заведението и ще се приберат вътре в 16 часа. Половин час по-късно вече били скочили в мътната вода на Янтра, която в този район била 3 метра.

По случая е започнало досъдебно производство за убийство по чл. 115 от НК. Отделно общинското ръководство в старата столица и персоналът на дома ще бъдат разпитвани от разследващите органи за драмата.

„Два дни съм в дома и не знам какви мерки да се вземат. За да има свобода и децата да не са в затвор, е въведен свободен режим през почивните дни с дневник. В него те сами записват къде ще ходят и кога ще се приберат. Така е станало и в събота, но вместо в двора момчетата отишли да се 13453365_1039900919428166_209939321_oкъпят в Янтра и така и не се показали”, коментира вчера за „Борба” Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Търновската община.

Тепърва ще бъдат разпитвани възпитателите и ръководството на Дома за деца, лишени от родителски грижи. От много години обаче в това социално заведение периодично се случват лоши неща – я секс скандал, я побой или пък бягство, или пък изгонени питомци ходят немили-недраги и вършат престъпления и т.н. Съдебната статистика обаче сочи, че засега няма нито един служител, възпитател или пък директор на този приют, който да е изправен пред Темида.

Нели СУКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

5 коментара за “IN MEMORIAM. Една атлетическа надежда погина в Янтра

 • 20.06.2016 в 16:10
  Permalink

  Драмата обикновено бива с щастлив край. В случая става дума за трагедия, драги журналисти!

  Отговор
 • 21.06.2016 в 17:42
  Permalink

  Тоя „Слави“ и „бащата“ да платят всички разходи.

  Отговор
 • 22.06.2016 в 14:21
  Permalink

  A very tragic accident – my thoughts are with the family, staff and children at Penio and Maria

  Отговор
 • 22.06.2016 в 18:32
  Permalink

  „Два дни съм в дома и не знам какви мерки да се вземат“?!, коментира вчера за „Борба“ Росица Димитрова, директор дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Търновската община. След 12-13 години работа в общината като шеф отдел и шеф дирекция, да кажеш, че не знаеш какви мерки да предприемеш означава само едно – оставка!

  Отговор
 • 23.06.2016 в 10:41
  Permalink

  As I said earlier, this was a very tragic ACCIDENT – they do happen all over the world. You have to give children of this age some freedom, and occasionally they will abuse the trust placed in them, it is unfortunate but true. Yes, review the systems in place, but no one person should be held responsible for this tragedy; if there is to be blame then the boys themselves must take a large share

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!