8 четения

Глад за кадри, деца тръгват да работят

Много повече непълнолетни мераклии да се трудят отчита Инспекцията по труда

 

С 35 НА СТО ПОВЕЧЕ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА СА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ТРУДЯТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ, ИНФОРМИРАТ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Фирмите изпитват огромен недостиг на кадри и затова са принудени да наемат деца. Най-много страдат за персонал заведенията. Освен непълнолетни фирмите взимат и все повече чужденци.

Директорът на инспекцията инж. Невена Стефанова припомни, че работодателите у нас вече наемат чужди граждани на работа по друг, специален режим, регламентиран в новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, който влезе в сила през миналия месец. Да се вземе на работа някой, който не е навършил 18 г., не е трудно, но просто трябва да се покрият някои изисквания. Ако това не стане, взимането на непълнолетен се счита за престъпление и работодателят се предава на прокуратурата. За да наеме непълнолетно лице, работодателят подава молба до дирекция “Инспекция по труда”, в района на която то ще работи. От ведомството се произнасят в 15-дневен срок от подаване на молбата.

ПРИ ВЪЗЛАГАНЕ НА РАБОТА РАБОТОДАТЕЛЯТ ВСЕ ПАК СЛЕДВА ДА ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ СЪГЛАСНО ПОСОЧЕНИТЕ РАЗПОРЕДБИ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ЛИЦА е забранена работа, която е извън техните физически и психически възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!