68 четения

Президентът на „ФК Етър ВТ“ Александър Нанков: „Правим отбор, който си поставя високи цели”

В неделя Общото събрание на „ФК Етър ВТ“ избра нов Управителен съвет на клуба, който преизбра Александър Нанков за президент. Веднага след вота новият стар шеф на „виолетовите“ даде брифинг за медиите, в който направи анализ на отминалия тригодишен мандат и начерта перспективите за предстоящия.

 

– Край на един път и начало на друг ли са промените, направени на Общото събрание на клуба?

– Да. Целта на стария Управителен съвет бе изпълнена – възраждане на школата и връщане на първия отбор в професионалния футбол. Благодаря за доверието на колегите, с които работихме. Сега ни предстои да продължим развитието на клуба и бе съвсем естествено да поканим легендите на „Етър“ Красимир Балъков и Цанко Цветанов. Те имат международен авторитет и с тях задаваме ново лице на нашия клуб.

Те имат не само имидж, но и знания и авторитет във футбола, а това е сериозен плюс за нас, ще ни помагат със съветите и контактите си.

– Целите пред новия Управителен съвет?

– Създаване на такъв представителен отбор, който да се утвърди в „Б” група и при възможност да гони промоция в „А” група. Ние правим отбор, който ще си поставя високи цели. Другата задача е вдигане още повече нивото на школата и работа за развитие на футболната инфраструктура.

– Как ще осигурите финансирането?

– И досега сме работили съвместно с общината, сега това се затвърждава с избора на заместник-кмета на Велико Търново г-н Георги Камарашев в ръководството. Това показва волята на общината за участие в клуба и сериозен ангажимент към него. Финансовите параметри са ясни, тъй като клубът има цел, те трябва да са достатъчни за постигане на целите. Конкретна сума няма да посочвам, ще повторя, че бюджетът отговаря на целите на клуба.

– Селекцията, която правите, ще отговоря ли също на целите?

– Селекцията е завършена на 85%. С нея са занимава изцяло старши треньорът Ферарио Спасов. До дни ще стане ясно името на още един класен футболист, който привличаме (б.р. Вчера Александър Нанков съобщи за привличането на екснационала Станислав Генчев). Със сигурност ще има и трети вратар, винаги може да излезе нещо ново.

– На практика сте единственият човек, който остана от стария Управителен съвет. Не се ли натрупа емоционална умора у вас. Невинаги сте бил разбран правилно от хората през тези години?

– Емоционалната умора е най-сериозната. Разочарованието е от дадени фактори, недооценяването на определени ситуации… Моето желание е мястото на клуба да отговаря на традициите, които имаме, на лицето на самия град. Велико Търново е сериозен център в България. Всяка една сфера от обществения живот в града, част от който е и футболът, трябва да отговаря на това лице. Тъкмо това ме кара да продължа напред. Настина е трудно, но пък има и хубави емоции. Победата във Враца, реалното заслужено влизане по спортен начин в професионалния футбол.

– Има ли индикации за основен спонсор, който да се появи на екипите на отбора?

– Искрено се надявам, че ще се появи, тъй като „Етър” е сериозна марка. Всяка една помощ е добре дошла.

– Школата е неразделна част от клуба. Ще има ли промени в нея?

– Промени няма да има. Подали сме молба до БФС за участие в елитната група и на юношите U17 с треньори Георги Георгиев и Марин Стефанов. Продължава участието си и U15. Тук е мястото да благодаря на всички треньори, които се раздават за тази кауза, за труда, който полагат в тези сложни за работа условия. Мое верую е, че школата е неделима част от клуба и тя трябва да се развива паралелно с представителния отбор. В предишния си мандат успях да го направя. Първото беше тя да се вдигне на крака, доста деца се „запалиха”, но имаме още много работа. Трябва да се уреди нормалното възнаграждение на треньорите, тъй като те дават всичко от себе си. Болката ми е, че голяма част от техните талантливи деца отиват в други отбори точно поради липсата на подходящи терени.

Футболната инфраструктура е важна и за школата, и за първия отбор. Едни по-малки градове имат по-сериозни бази, правят школи, а после ние взимаме техните футболисти, за да си правим първия отбор. Една от основните ми задачи ще бъде подобряване на инфраструктурата и това ще бъде съвместно с общината и лично с кмета Даниел Панов. Трябва да се подобрят тренировъчните терени, да се постави осветление на стадион „Ивайло”. Това само ще допринесе за развитието на футбола и за имиджа на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!