102 четения

Търновецът Борис Борисов прави паметник на Рейгън за столицата

Екипът на скулптора майстори нови фигури за Ретромузея във Варна

 

ТРИМЕТРОВ ПАМЕТНИК НА РОНАЛД РЕЙГЪН ПРАВИ ЗА ЮЖНИЯ ПАРК В СОФИЯ ТЪРНОВСКИЯТ СКУЛПТОР БОРИС БОРИСОВ. Той работи над фигурата на популярния американски президент заедно с екипа си вече два месеца.

„Бюстът на Рейгън е от бронз, постаментът – от гранит, и по него има полупиластри, които препращат към високото строителство в Америка. Създават лека илюзия за небостъргач“, обяснява идеята си Борис Борисов, който е спечелил конкурс, обявен от инициативен комитет. По време на журирането, освен цялата комисия от български специалисти, в обсъждането участвал чрез конферентна връзка и републикански сенатор от САЩ, който в момента е управител на ранчо музей „Роналд Рейгън“. Той също имал думата при избирането на екипа, който да изработи популярния сред американците Рони.

„Правих го по снимки. Разглеждах лицето от всички възможни ъгли, защото исках да намеря не просто външната прилика, а да пресъздам характера на този човек. Да се усеща в чертите на лицето чувството му за хумор и самоирония. Той беше артист не само по душа, истински, и американците го обичат като такъв“, разказва Борис Борисов. Бюстът, който търновецът работи, ще влезе в историята като поредния паметник на Рейгън, а такива вече има в Чехия, Англия, Полша, Унгария и на много места в САЩ. Българският Рейгън обаче е най-естественият и най-живият по всеобщото признание на комисията и на американския сенатор. Паметникът трябва да е готов и поставен на алеята, която носи името на Рейгън, в края на септември.

Това е вторият паметник, който софиянци получават от търновския скулптор тази година. Преди около месец в столицата беше открита тържествено и фигурата на Алеко, която стои на бул. „Витоша“.

ФИГУРАТА НА ФУТБОЛИСТА ЛИОНЕЛ МЕСИ И ОГРОМЕН ШАДРАВАН ЗА ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ ПО МОРЕТО РАБОТИ В МОМЕНТА БОРИС БОРИСОВ. Заедно с двете момчета, в екипа са Константин Константинов и Деян Тодоров и с единствената дама Галя Христова четиримата довършват едновременно още няколко фигури за Ретромузея във Варна. „Лео Меси също е за там. Собственикът на варненската атракция иска да разширява музея си с лица от Холивуд и футболисти и с това се занимаваме в момента. Последните двама, които изпратихме готови, бяха Ал Пачино и Робърт де Ниро. Така фигурите, които сме направили в нашето ателие за варненския музей, вече са около 30“, обяснява Борис Борисов. И показва албум със снимки на всички други артисти и публични величия, които той и колегите му са изработили за морската столица. Сред тях са фигурите на всички най-популярни и обичани родни артисти – Парцалев, Велко Кънев, Коста Цонев и Невена Коканова, Петър Слабаков, Георги Георгиев – Гец, Тодор Колев, Емил Димитров. Редом до тях са Юрий Никулин, двамата държавници Тодор Живков и Кастро. Предстои до тях да се изправи и Путин. Следващите, които търновецът започва да работи, са Бионсе, Моника Белучи и Джак Никълсън.

Успоредно с това върви работата и по огромния шадраван, който представлява композиция от три хипокампа – митични същества с глава на кон и опашка на русалка. В колесницата гордо седи Посейдон.

И ЕДНА ВРАТА ЗА НОВА КАТОЛИЧЕСКА КАТЕДРАЛА ВЪВ ВИДИН МАЙСТОРИ БОРИС БОРИСОВ С ЕКИПА СИ. На дверите се виждат фигурите на папа Йоан Павел и папа Йоан XXIII, когото светът познава като Добрия папа. Името му е Анджело Джузепе Ронкали и между 1925 и 1935 г. той е нунций на Ватикана в България. Бил е в Несебър, затова папите са изобразени на фона на този град. До тях Борис Борисов е направил и лицата на няколко български католици, канонизирани, след като са избити без причина от комунистическия режим у нас.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!