19 четения

Във Велико Търново ще има изнесена структура за паметниците на културата

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ ЕДНА ОТ ШЕСТТЕ ИЗНЕСЕНИ СТРУКТУРИ, КОИТО ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА ОТ МЕСТНО ЗНАЧЕНИЕ. Това предвиждат промените в Закона за културното наследство, които минаха на второ четене. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство, особено когато става дума за проекти за ремонт на покриви и фасади на сгради, които са част от групови ансамбли или са паметници на културата с местно значение.

Освен повечето права общините и кметовете ще имат и много повече задължения и строги отговорности при опазването на културното наследство, каза кметът на старата столица инж. Даниел Панов и допълни, че във Велико Търново има цяла школа от архитекти и специалисти, които познават в детайли материята и особеностите на всеки един паметник на културата.

Подобна изнесена структура вече е функционирала във Велико Търново. Тя бе създадена от служебния кабинет на Марин Райков и закрита от следващото правителство. Тогава двамата служители успяха да обработят и внесат в Националния институт залежали с години преписки за сгради.

Специално назначена от Даниел Панов комисия, в която участват експерти от общината, националния институт и архитекти, вече е изготвила подробен експертен анализ за състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново. Със съдействието на МВР собствениците им са установени, изготвени са и предписания за укрепване и обезопасяване на къщите.

 

Един коментар за “Във Велико Търново ще има изнесена структура за паметниците на културата

  • 24.06.2016 в 16:18
    Permalink

    В.Търново още преди 50 години си имаше филиал на НИПК (Национален институт за паметници на културата) И там работеха изключителни професионалисти и ентусиасти като арх.Теофилов (Тео), арх.Лефтеров (Лео) и редица други…. Документирани са били всички паметници на културата в областта, реставрациите по техни проекти днес изглеждат като автентичните паметници! Във В.Търново все още има талантливи архитекти, ученици на легендите…. Може и да се възроди този важен за града ни институт!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!