20 четения

Карибско море издава неземни звуци

Карибско море издава неземни звуци, които са твърде ниски, за да бъдат чути от човешко ухо, съобщи Гизмодо.

От космоса обаче те могат да бъдат регистрирани. Учените никога не са виждали или чували нещо подобно.

Явлението е открито от специалисти от университета на Ливерпул, които изследвали динамиката на Карибско море. Те разглеждали данни за океанското налягане в моделите, когато установили, че в този район се появяват големи и необясними колебания. Затова проверили правени на място измервания от 1958 г. до 2013 г., като ги сравнили с данни за теченията и данни на НАСА. Така открили, че басейнът на Карибско море е като гигантска свирка.

Карибско море е на югоизток от Мексиканския залив, заобиколено от Южна Америка, Централна Америка и Карибските острови. То е важна част от големия океански конвейерен пояс, като там се образуват течения, вливащи се пряко в Гълфстрийм.

„В Карибско море има течение, което се движи от изток на запад – каза Крис Хюс от екипа. – То е много тясно и доста силно. Точно като тънка струя въздух, е нестабилно и образува водовъртежи.“

Когато вълните стигнат до западната граница на басейна, те изчезват и се появяват отново в източния край. Явлението е известно от няколко години. Специалистите вече знаят, че вълни с определен размер и форма резонират, когато достигнат до западната стена, точно както някои честоти резонират в свирка. И в двата случая резониращата честота произвежда звук.

Тъй като Карибският басейн е прекалено голям в сравнение със свирка, резонантната честота е изключително ниска. Вълните се придвижват от изток на запад за 120 дни, като издават звук в ла бемол, който е приблизително 30 октави по-нисък от най-ниската октава на пианото.

Явлението може да бъде регистрирано от космоса благодарение на колебания в земната гравитация, предизвикани от промените в налягането.

Учените се надяват да използват сигнала за прогнозиране на вероятността от крайбрежни наводнения.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *