85 четения

Най-големите производители на цветя в Европа летяха с балони над Павликенско

Даню Георгиев шашна бизнесмените с гостоприемство в Бяла черква, ще ни хвалят пред Европейската комисия

 

17 ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ДЕКОРАТИВНА РАСТИТЕЛНОСТ В ЕВРОПА ОСТАНАХА ИЗУМЕНИ ОТ ГОСТОПРИЕМСТВОТО НА МЕСТНИТЕ ИМ КОЛЕГИ И ЩЕ ЗАПОМНЯТ ВИЗИТАТА СИ С НЕПОВТОРИМИ И НЕБИВАЛИ ЗА ТЯХ ПРЕЖИВЯВАНИЯ. Делегация на Европейската асоциация на производителите на декоративна растителност, която е и в директен контакт с евродепутати и представители на Европейската комисия, проведе

Тим Едуардс бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол.
Тим Едуардс бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол.

годишната си среща в Павликени, а визитата им ще остане паметна, не скри възхищението си даже председателят на браншовата организация британецът Тим Едуардс. Още в ранни зори бизнесмените бяха качени на специални балони в района на Стамболово, където бяха гости на известната фамилия Бянови. От въздуха, с помощта на летателните апарати те разгледаха огромните им масиви и прелетяха над обширните розови полета край село Батак, собственост на компанията „Брит розако“. Чужденците направо ахнаха при вида на мащабите и постигнатото в двете стопанства, смятани за едни от най-проспериращите в Европа. По обяд гостите пристигнаха в първата фирма от бранша у нас – „Екзотика“ – Бяла черква. Питомците от павликенските детски градини „Слънце“ и „Вяра, Надежда и Любов“ посрещнаха гостите с хляб и сол по стара българска традиция. Чужденците се впечатлиха силно от специалната програма, която малчуганите изнесоха на организираното от домакините градинско парти. Членовете на Европейската асоциация на производителите на декоративна растителност затаиха дъх, когато под звуците на гъдулки лично собственикът на „Екзотика“ Даню Георгиев и неговата половинка Изабела Чорбаджиева ритуално отвориха пещта, за да извадят специално приготвени агнета. „Пресни ли са, при нас има такива само замразени в супермаркета“, не скри възхищението си норвежкият представител в делегацията, когато разбра какво се случва. Всички гости минаха и под еньовски венец, в който са вплетени 77,5 билки, и опитаха специалните плодови ракии с билки на домакина.

Любезните домакини Даню Георгиев и Изабела Чорбаджиева гостиха европейските бизнесмени с агънца.
Любезните домакини Даню Георгиев и Изабела Чорбаджиева гостиха европейските бизнесмени с агънца.

„МНОЖЕСТВО СЕМЕЙСТВА ОБРАБОТВАТ СОБСТВЕНИ МАСИВИ ОТ ПО 10 – 15 ДКА И ПРОИЗВОДСТВОТО НА РАСТЕНИЯ Е ОСНОВЕН ПОМИНЪК. Нямаме безработица, даже водим работници от други населени места. Общината е готова да предостави свои земи, ако някой от членовете на асоциацията желае да развива бизнес в Павликени. Желая на всички да са все така успешни и да ни радват с труда си“, приветства присъстващите кметът на общината Емануил Манолов. Европейската асоциация на производителите на декоративна растителност е най-авторитетната браншова организация, която помага с контакти и експерти на всички в бранша, разказа Тим Едуардс. Британецът обясни, че българските им партньори са сред водещите производители в Европа. „У нас пазарът е доста наситен и конкуренцията е голяма. Цената на труда обаче е много висока, а скоро това ще стане и при вас“, каза още той. Структурата своевременно разяснява всички нови моменти и изисквания, регулационни режими и дискутира проблемите на растителното здраве, които се обсъждат и от Европейската комисия и Европейския парламент. Годишната среща на асоциацията у нас е имала за цел именно да разкрие опита на всички и членовете да обменят знанията си.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *