47 четения

Откриха Детската лятна полицейска академия на стадиона в Шемшево

Младият огнеборец Мариян от Самоводене: „Искаме футболен отбор“

 

ДЕЦА ОТ КЛУБОВЕТЕ „ОТВОРИ ОЧИ“ ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО представиха свои изпълнения вчера за откриването на Седмата детска и младежка лятна академия. Тя съществува само във Великотърновската община, а да видят как се прави, бяха дошли началниците на полицейските управления от другите общини в областта. По идея на организаторите шоуто се проведе на малкия стадион в Шемшево, който носи името на Петър Шатров. На откриването присъстваха всички кметове от селата, които бяха до децата от клубовете по места. Тържеството ръководеше кметица на Леденик, а главно действащо лице по традиция бе Благовеста Факирова, шефка на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски„ в Балван. Децата поздрави кметът Даниел Панов, а полицейският директор Димитър Машов пожела щастлива ваканция, в която все пак да не се забравят и книжките.

otkriha 2ХЛАПЕТА ОТ КЛУБОВЕТЕ ИЗНЕНАДАХА ГОСТИТЕ, сред които малки и големи братчета и сестрички, баби и дядовци, пожарникари, униформени и цивилни полицаи, ръководители на детските центрове и много журналисти, с хитови песни като „Без радио не мога„ и „Брала мома лук“. Момичета в национални носии от Шемшево показаха умения на танцьорки в жегата, която на сянка бе 42 градуса.

НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ БЯХА ПОЖАРНИКАРИТЕ С ДВАТА СИ АВТОМОБИЛА и клубът на младите огнеборци от Самоводене, които показаха уменията си. За пръв път в лятната полицейска академия това лято се включва и създаване на доброволчески отряди на младите огнеборци под зоркото око на пожарната, естествено. Децата ще получават начални умения за аварийно-спасителна дейност и с помощта на БЧК. В отбора на Самоводене бе и Мариян Йорданов, който е на 12 г. и учи в търновското основно училище „Патриарх Евтимий“. Той се смята за ветеран, защото има опит в клуба на младите огнеборци. За откриването на академията Мариян бе подготвил стихотворение против употребата на наркотици, защото на 26 юни бил Международният ден за борба с наркоманията и децата от Самоводене се включиха в откриването с такава програма. Най-големият негов проблем и на още десетина хлапета от Самоводене обаче е друг. „Всичкото хубаво, но не може ли да имаме футболен отбор на село? Сега ходим да ритаме в Ресен или пък сами си тренираме на нашия стадион”, каза Мариян.

Младият огнеборец Мариян от Самоводене иска футболен тим.
Младият огнеборец Мариян от Самоводене иска футболен тим.

ДРУГАТА ИЗНЕНАДА ПОДНЕСЕ КМЕТЪТ НА ЦЕРОВА КОРИЯ, КОЙТО Е БИВШ ПОЛИЦАЙ. Христо Кунчев и клубът от селото показаха урок по безопасност на движението и апелираха към възрастните да спазват правилата, а шофьорите да спират, като видят деца. В инициативата се включиха и децата от Къпиново, Миндя и Пчелище.

Понеже проектът „Отвори очи“ е стартирал преди седем години, вчера бе прочетен и специално написаният химн за тези клубове в община В. Търново. Всяка година лятната полицейска академия създава за децата от общината в клубовете по селата, където ги има, незабравими ваканционни дни. Освен със спорт, обучения и тренировки хлапетата създават и нови приятелства, които често остават за цял живот.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!