25 четения

Валентин Ламбев, областен председател на БСП и член на Националния съвет на партията: „Ако не си готов да чуеш чуждото мнение, не си готов и да управляваш“

– Наскоро бяхте избран за втори мандат като областен председател, а междувременно БСП обнови националното си ръководство. Това как ще се отрази на личната ви политическа линия?

– Действително наскоро ми бе гласувано доверие като областен и общински председател за втори мандат и искам да заявя, че нямам лична политическа линия, която да е различна от тази на националното ръководство, на което също съм член и аз. Моето разбиране за консолидирана и ефективна Българска социалистическа партия изключва такава възможност. Личното ми мнение е, че времето на фракционерството е безвъзвратно отминало. Всъщност тези, които заявяваха непреодолими различия, са вече в други политически партии и формации, те създадоха свои такива. След промяната, т.е. след избора на ново национално ръководство част от тези, същите лица търсят път обратно в БСП, включително и на местно ниво.

– По-конкретно?

– Бивши партийни членове, в това число и бивши партийни секретари, разочаровани от поведението, навярно в частност на АБВ, търсят път обратно при нас, защото се чувстват предадени. Навярно легендата за непреодолими идеологически различия, с които те тръгнаха към АБВ, се пропука след участието им в коалицията начело с Бойко Борисов. В новата ситуация с ново ръководство, с конкретна заявка и действия за възстановяване на доверието в партията и с конкретни автентични леви действия аз мисля, че този процес на обратно връщане е започнал и ще продължи доста активно и усилено до президентските избори.

– Тоест ще отворите вратата на БСП към тези хора?

– Естествено. Ние с тях нямаме никакви различия и ако те са напуснали партията поради някакви разочарования от действията на досегашното ръководство, мисля, че вече няма основания те да продължават да бъдат извън партията.

– А като говорим за вашия втори мандат – обновихте и състава на областното ръководство. Какъв знак е това?

– Разбира се, обновихме сериозно не само състава на областното ръководство, но и председателските места, или по-скоро имаме новоизбрани общински партийни председатели в пет общини. Това са млади хора на възраст между 30 и 40 години. Това е сериозен знак, че партията се обновява, сериозен знак за нова енергия и нова посока на развитие на партията, разбира се, със запазването на тази добра приемственост, която е имало винаги при нас. Но е факт, че

 

ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА ТЪРСЯТ АЛТЕРНАТИВА В ЛИЦЕТО НА БСП

 

Смея да твърдя, че БСП се заявява като една сериозна алтернатива на сегашното управление, и ние, разбира се, ще продължим с тази линия не само на критичност, но и на алтернативност, която трябва да задаваме и в местното, и в националното управление.

– Вземам повод от последните ви думи. Опозиционното ви поведение във Велико Търново се дължи по-скоро на обективно или по-скоро на субективно отношение?

– Аз мисля, че отношението е преди всичко обективно, защото не е важно как ще се самонаречем, а е важно как хората ни възприемат и как присъстваме в публичното пространство. Ако наистина хората ни приемат като ярка опозиция на управлението, значи се справяме добре. Управлението на общината показва сериозни дефекти още от първия мандат на кмета Панов. Ние положихме доста политически усилия, за да заострим вниманието върху тези проблеми, но видно от изборните резултати – без особен успех. Част от тези проблеми останаха скрити зад редица, бих казал, лустросани инициативи, на които ГЕРБ са ненадминати майстори, както и на помпозното отчитане на реализирани проекти, част от които обаче спечелени от предходното управление на общината. Миналогодишните общински избори трябваше да стопират тези процеси и моето мнение е, че това щеше да е добър знак за по-добро управление на общината, защото проблемите рецидивират. Израз на това тревожно състояние, което, очертавам, е финансовото положение.

 

ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ХАРЧИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СЪБИРА

 

от местни данъци и такси, и повече, отколкото събира от целеви държавни трансфери. Наскоро беше публикувана класация на задлъжнялостта на общините от Министерството на финансите и Великотърновска община е на 12-о място от 265 общини по размер на просрочените задължения. Нещо повече, ако на национално равнище ГЕРБ могат да си позволят да финансират тези дефицити временно, поне с външни заеми, то аз не виждам как Община Велико Търново би могла да компенсира тези дефицити, които се задълбочават в нейните финанси. Това е много сериозен проблем, тъй като от него произтичат проблеми във всеки един сектор на общественото управление, което общината реализира по Закона за местното самоуправление. Разбира се, мога да маркирам и други проблеми, които придобиват вече критичност. На следващо място е Интегрираният план за градско възстановяване и развитие и категоричният отказ на кмета Панов да предложи 20% от тези условно 50 млн. да бъдат насочени към инфраструктурата в населените места.

– Какви са аргументите за този отказ?

– Че вече е гласувано по този начин и той няма да променя това. Цитирам по памет думите му. Бих искал да дам един пример с Община Свищов, където се направи такава промяна и около 10 млн. лв. са заделени за тези населени места. Да отворя една скоба – в момента групата съветници на БСП във Велико Търново, заедно с партийното ръководство, организира и провежда заседания или по-скоро общоселски събрания, където с голяма тревожност се поставят точно тези въпроси от жителите на населените места за все по-окаяното състояние на инфраструктурата по селата, влошаване качеството на живот, което води до обезлюдяването им. Тоест ние се въртим в един порочен кръг, няма условия за живот, поне младите хора нямат друг вариант, освен да търсят възможност да се местят в общинския център. Друг сериозен проблем е пълната визия и реализирането на нов градски център на територията на Старото военно училище. Тук проблемът се задълбочава, той ще се задълбочи още повече, понеже няма виждане какво да се прави от страна на действащия кмет, а мисля, че Велико Търново не може да си позволи повече да чака. Достатъчно дълго време мина, след като приключиха мероприятията по ВиК цикъла. Наскоро отново писахте за паднала къща в старата част на града. Да, навярно Законът за културно-историческото наследство, съгласувателните процедури с Института за паметниците на културата и частната собственост на тези къщи би могло да се каже, че са оправдание за бездействието от страна на кмета, но Велико Търново не може да си позволи да загуби това, което го прави уникално, а това е старата част на града Друг сериозен проблем в работата на общинската администрация и кмета е виждането, че на база мнозинство в Общинския съвет Панов може да прекара каквото си иска. Да, навярно това е така чисто математически, но това не говори добре за взаимодействието на кмета с Общинския съвет и не говори добре за неговата готовност да се вслушва в чужди мнения, а това е сериозен дефицит за всеки един управник. Ако не си готов да чуеш чуждото мнение, не си готов и да управляваш. Многократно сме поставяли и въпроса за движението и паркирането във Велико Търново.

 

НАШИЯТ ГРАД ВЕЧЕ Е ОБСАДЕН ГРАД! ТОЙ Е ЗАБРАНЕН ГРАД КАКТО ЗА ЖИТЕЛИТЕ МУ, ТАКА И ЗА ГОСТИТЕ МУ

 

Ако няма виждане, стратегия, план и действия по реализирането на мерки, които да облекчат движението и паркирането във Велико Търново, без да създавам апокалиптични картини, искам да кажа на всички съграждани, че след пет до десет години придвижването тук ще е само пеша. Това ще бъде резултат от липсата на действия на администрацията по решаване на тези проблеми.

– Предстоят президентски избори, в БСП правите референдум за това кой ще е кандидатът ви. Настина ли ще се съобразите с мнението на 120 000 души?

– Аз съм убеден, че това допитване ще бъде взето предвид от националното ръководство, на което и аз съм член. Самият аз ще настоявам за това. Само да маркирам – това е третото допитване, което партията прави. Първото беше за промяната на името на партията, второто – за дългосрочната партийна програма. Това допитване сега има две решаващи задачи – първата е текуща и има отношение към предстоящите избори относно начина и формулата за явяването на БСП на тези избори. А втората задача е малко по-дългосрочна и тя е, да очертае ясна и устойчива политическа рамка на едно лявоцентристко и патриотично обединение, което е готово и има сили и възможности да поеме в най-близко време отговорността за управлението на държавата, тъй като за никого вече не е тайна, че

 

НАВЯРНО ПРЕЗ 2017 Г. ТРЯБВА ДА СЕ ГОТВИМ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

 

Формулата за управление пред тази широка коалиция е изчерпана, проблемите в държавата се задълбочават, структурни реформи не се осъществяват, а единственият резултат от това управление е, че към днешна дата имаме нови 20 млрд. лв. заеми, чието харчене по никакъв начин нито промени и реформира отделни сектори в държавата, камо ли отделният гражданин да усети нищо в положителен план от тези средства!

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “Валентин Ламбев, областен председател на БСП и член на Националния съвет на партията: „Ако не си готов да чуеш чуждото мнение, не си готов и да управляваш“

  • 27.06.2016 в 14:42
    Permalink

    БСП – супер смешни сте. Много добре помним как си крадохте заедно с ДПС и Атака и как клякахте пред всеки бизнесмен само и само да останете на власт за да разпределяте порциите от Държавният и Общинският бюджет и Еврофондоете. Много добре си спомняме и „Недосегаемите и Търновските „братя Галеви“; и още няколко кредитни милионери от КТБ, които вие създадохте. На всеки нормален гласоподавател му е ясно, че единствената лява алтернатива във област Велико Търново е партията на „Зелените“

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!