11 четения

Деца и родители изработиха заедно книга с истински истории

КНИГА, КОЯТО Е СЪБРАЛА ИСТОРИИТЕ НА 20 ДЕЦА, ИЗРАБОТИХА УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ВТОРАТА ЛЯТНА АРТ АКАДЕМИЯ, която се проведе във Велико Търново по проект на сдружение „ПИТА”. В събота малчуганите и техните родители се включиха в последното събитие от артистичното училище, събраха написаните предварително разкази в книжно тяло, след това направиха и оригинални твърди корици, всяка от тях с метален обков. Произведението на малките автори наподобява старинна книга, която пресъздава личната история на всеки участник в проекта.

Гергана Пенова и Даниела Малакова работиха с децата в продължение на седмица по проект, наречен „Буквите”. Всеки ден децата се запознаваха с буквите на различните народи, но първо разбраха как се е появила родната азбука и каква е разликата между кирилицата и глаголицата. Може би най-интересната среща на малчуганите е била в центъра „Конфуций” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Там те са се срещнали за първи път с китайските йероглифи и са опитали да рисуват писмото на китайците. За да им остане спомен от това преживяване, тяхната ръководителка Гергана Пенова им е подарила по една чанта от плат, върху която всяко дете е изписало йероглифи.

deca i bukvi (4)По време на заниманията си момчетата и момичетата са писали египетски символи, решавали са съвременни задачи, използвайки шумерските символи за цифрите, учили са се да пишат главни букви като в средновековните български книги.

Освен посещение в печатница „Абагар” един ден от академията децата са прекарали на Ксилифор, където търновски студенти майсториха поредните филмови и приказни герои и истории.

20 деца на възраст от 6 до 13 години от всички училища във Велико Търново участваха в проекта на сдружение „ПИТА” и Младежкия дом във Велико Търново. Това е втората толкова мащабна идея на Гергана Пенова и Даниела Малакова, които миналата година работиха с други 27 търновчета по проект, посветен на средновековната и възрожденската ни култура и архитектура.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *