7 четения

Доброволци пресъздадоха десанта на руските войски при Свищов

90 доброволци от няколко клуба „Традиция” от страната участваха на 26 юни във възстановка на преминаването на руските войски на Дунав при първия освободен български град.

Близо 10 хиляди свищовлии и гости на дунавския град бяха в местността Паметниците и наблюдаваха зрелищната възстановка. Подобна не е правена от 1977 г., когато е честван вековният юбилей от освобождението на дунавския град. Събитието уважиха Мариана Бояджиева, народен представител от БСП, и представител на Руското генерално консулство в Русе.

rusiЕнтусиастите от клуб „Традиция” от София, Стара Загора, Троян и др. бяха преоблечени като руски воини и казаци за пресъздаването на значимото събитие. Зрелищното събитие започна с появата на 5 лодки с руснаци, които дебаркираха на свищовския бряг. Те бяха посрещнати със стрелба от турски оръдия. В резултат на последвалите бойни действия русите овладяха успешно дунавския бряг при Текир дере, както е било преди 139 години. Кметът на Свищов Генчо Генчев обеща догодина възстановката да е още по-мащабна. Проявите продължиха по-късно с изпълнения на пенсионери самодейци от община Свищов.

Сн. Александър ШАБОВ

Един коментар за “Доброволци пресъздадоха десанта на руските войски при Свищов

  • 27.06.2016 в 19:30
    Permalink

    За поредна година тържество в Свищов_първото освободено селище от турско иго. Скромна възстановка, поздравления за участващите в нея и преките организатори на програмата от културата! Но чак пък10хиляди зрители 🙁 Пенсионерите изпълнители от селата стояха на слънцето часове? пейки нет? орязани дървеа? сянка никаква! по пакетче спарено обядче? много разгласа#нищо кой знае какво различно#това е стила на съвремените свищовски управници. А що ли то нямаше 4-я зам.кмет *Бедрито*прокот прокронт проконтролиращия ГенчоЛамбив 🙁

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!