20 четения

Етноревю събра лясковчани за празника Еньовден

ЕТНОРЕВЮ СЪБРА ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ЛЯСКОВЧАНИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ГРАДСКИ ПАРК. Деца, млади хора и баби самодейки участваха в празника, подготвен от клуб „Млад етнограф” при лясковското читалище „Напредък-1870” с подкрепата на Община Лясковец и с участието на самодейци от пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” и танцова школа „Ритъм”.

16 уникални облекла от различни географски области на България бяха представени по време на етноревюто, което премина под надслов „От раклите на баба”. Танцьорите от формация „Лудо младо” дефилираха с носиите, които са част от личната колекция на Петър Георгиев от Писарево. etnorevyu (3)Лично той представи всяка носия и разказа историята й, как е попаднал на нея, как я е получил и как я съхранява, за да оцелеят всички дрехи през годините.

Богатата концертна програма започна с възстановка на типичния за Еньовден обичай „Еньова буля”. След това на сцената излязоха бабите самодейки от вокална група „Росна китка” при клуба на пенсионера, децата от танцова школа „Ритъм” и изпълнителите Живка Стоименова и Николай Марков. В края на празника всички минаха под еньовския венец за берекет и здраве, както повелява обичаят в деня на билките и билкарите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *