18 четения

Заменки през 2008 г. обрекоха шествековна арменска църква в Стария град

Кметът Даниел Панов трябва да реши ще има ли блок върху останките на знатни арменци

 

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК НИКОЛАЙ ЦОНЕВ ПОВДИГА ВЪПРОСА ЗА ТОВА ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН БЛОК ВЪРХУ ОСТАНКИТЕ НА 6-ВЕКОВЕН АРМЕНСКИ ХРАМ НА УЛ. „НИКОЛА ПИКОЛО“, след като с официално писмо до кмета Арменската апостолическа църква настоя да получи имота. Той е заменен от общината с частни фирми през 2008 година, а кметът Даниел Панов трябва да реши дали върху мястото, където се намират и гробните места на 25 знатни арменци, ще има блок.

До него е депозирано специално питане по темата. Според документи, с които „Борба“ разполага, в момента имотът се води на две строителни фирми „Илстрой“ и „Инвестстрой“. Те го придобиват чрез замяна с общината преди 8 години. Храмът вече не фигурира в никакви планове, след като е актуван само като общински имот през 2008 г. и впоследствие заменен за строителството на хотел, сочи експертиза на специално наето вещо лице от Великотърновския окръжен съд.

КАЗУСЪТ С АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТОИ ОТ ГОДИНИ. ХРАМЪТ, КОЙТО СЕ НАМИРА НА УЛ. „Н. ПИКОЛО”, е едно от най-апетитните места за всички предприемачи, тъй като предлага прекрасна гледка към Царевец, Трапезица и Арбанаси.

Църквата фигурира в актове отпреди няколко века и е посочена като граници на съседния хан, дарен от местния абаджийски еснаф на Преображенския манастир. Арменците предоставят на кмета Панов и документ от своя архив, датиращ от далечната 1753 г. Той представлява решение на местния съдия по повод спор за църквата с дубровчанина Стефан. Мъжът проявил претенции към земята на храма, но турският съдия от онова време категорично се произнесъл в полза на арменците, доказват автентичните документи. Църквата фигурира и в един от първите пътеводители на Велико Търново, изготвен през 1893 г. от Христо Константинов. В него се казва, че в града има древна арменска църква с 25 надгробни плочи на знатни арменци. Тя е била полувкопана, както и останалите храмове в старата столица, с два входа и два надземни етажа, а дължината й е била 12 метра.

За да докаже наличието на църквата, документи и стари архиви проучва и Симеон Симеонов, вещо лице към Великотърновския окръжен съд.

ЕКСПЕРТЪТ СЕ НАТЪКВА НА ПЪРВИЯ КАДАСТЪР НА ГРАДА ОТ 1907 Г., КЪДЕТО АРМЕНСКИЯТ ХРАМ ФИГУРИРА. Необяснимо обаче той изчезва от втората кадастрална карта на района, която е правена през 1999 г. Веднага след това теренът, където е била църквата, от която са запазени само руини, е актуван като общински, а през 2008 г. е станал обект на заменка. При изграждането на нова сграда обаче строителите се натъкнаха на гробовете на знатните арменци, а от Института за недвижимо културно наследство спряха работата им.

След като арменските духовници официално си поискаха църквата обаче, има реален шанс мястото да бъде спасено от застрояване. Тепърва ще се доказва пък кой и как е трансформирал имота и защо от църква той е станал земя с обществено предназначение и впоследствие продаден.

С. МАРИНОВ

 

5 коментара за “Заменки през 2008 г. обрекоха шествековна арменска църква в Стария град

 • 27.06.2016 в 14:23
  Permalink

  „Необяснимо обаче той изчезва от втората кадастрална карта на района, която е правена през 1999 г. “

  Необяснимо или лесно обяснимо…

  Отговор
  • 27.06.2016 в 16:38
   Permalink

   Питайте бившият кмет Рашев,при него се ставаха такива неща,незнайно защо и гората на картала си замина заради тоя не наял се управник!

   Отговор
 • 27.06.2016 в 22:12
  Permalink

  Никакъв казус няма ,няма църква ,навремето там имаше заведение “Кацата“; просто местните феодали си подливат вода един на друг.За мене всички са едни и същи алчни и безскруполни паразити.Борбата се води с посредници.Който и да победи Търново ще загуби.

  Отговор
 • 28.06.2016 в 12:21
  Permalink

  Защо бе хора сте толкова злобни, защо не сте доволни от Рашев – ами нали той разреши да се построи хотела на Рачев срещу Модерния театър, нищо че свиха и без това тясната улица за да излезе сметката! Не сте доволни от Даниел Панов – ами нали той позволи да се направи площада пред Царевец, я какъв хубав площад със завой на правия път, рушащи се плочи и изскачащи павета.Като спре един автобус – ела и се чуди от къде да минеш.Ето и сега ще прави разширение на измисления музей на восъчните или както там се казват мумии, нищо че там чужденци не влизат , а само организирани ученици и баби от селата дошли на екскурзия, ама ще се усвояват средства, а вие тези работи не ги разбирате! Та … и с арменците е тъй!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!