7 четения

Майки мечки търсят закрила при хората

Самците на мечките имат убийствени инстинкти спрямо меченцата. За да запазят потомството си, майките им търсят закрила при хората, съобщава Франс прес.

Детеубийството е често срещано явление при бозайниците. Такива са мишките при гризачите, лъвовете при месоядните и шимпанзетата и горилите при приматите. Най-често самците убиват малките, за да могат майките им да се съешат с тях, предизвиквайки фертилния им период. След като мечките останат без меченца, при тях отново протича еструсът, плодовитият период при бозайниците.

„Вместо да чакат 18-30 месеца, мъжките мечки могат да получат шанс за съешаване само за няколко дни“, изтъква Кам Стейерт от норвежкия университет в град Ос. Той и неговите колеги изследвали поведението на 26 мечки-майки в Швеция. 16 от тях успели да запазят своето потомство, 10 се провалили. Сред 16-те успешни майки характерното било, че те се били установили средно на 780 метра до най-близкото човешко присъствие. При мечките, загубили малките си, това средно разстояние се оказало по-голямо – 1210 метра.Самците на мечките се плашат от хората и от техните пушки и предпочитат да стоят далеч от тях, дори и да пропуснат шансовете си за чифтосване. Учените стигнали до извода, че женските търсят закрилата на човека, за да предпазят от мъжките екземпляри своето потомство. След като отгледат малките си, женските мечки отново започват да странят от хората.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!