15 четения

Министърът на отбраната Николай Ненчев: „Британският референдум ще има оздравителен ефект върху ЕС”

Шестимата водолази, извадили телата на двете момчета от дома “Пеньо и Мария Велкови”, ще бъдат наградени

 

ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ЩЕ ИМА ОЗДРАВИТЕЛЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, прогнозира в събота във Велико Търново министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев.

Той дойде в старата столица за двудневен семинар на партията, която е част от „Реформаторския блок” и управляващата коалиция. Форумът събра около 200 земеделци и демократи от областта, които дискутираха вътрешноорганизационни проблеми, както и референдума на Острова и предстоящите президентски избори.

На пресконференция министър Ненчев заяви, че както инициаторите на британския референдум, така и тези, които са застъпвали тезата за излизането на страната от ЕС, вече са твърде разколебани и объркани.

Той бе категоричен, че новата ситуация в Европа не може по никакъв начин да преосмисли участието на България в НАТО.

“За нас е най-важно да гарантираме евроатлантическото бъдеще на България, да запазим тази посока, защото постигнахме много и съм благодарен на президента Плевнелиев за тази му категорична политика. Само след няколко дни отивам на срещата на върха във Варшава, която е най-важна и най-висш форум на НАТО, която се прави на всеки две години. Отивам силно обнадежден, защото свършихме огромна работа – приехме стратегически документи, изпълнихме всичките си документи и задължения от Уелс, повишихме бюджета за отбрана, приехме план за развитие на отбранителните способности, приехме т. нар. съвместна охрана на въздушното пространство, изградихме интегриран щабен елемент на НАТО в София”, бе категоричен още Николай Ненчев.

Той коментира и предстоящата президентска кампания, като заяви, че позицията на БЗСНС е за участие във вота заедно с коалиционните партньори от ГЕРБ. По думите му това ще е много важен знак, още повече в сегашния момент, когато не бива да си правим илюзии и да не си играем с огъня.

Според Николай Ненчев на този етап в БЗНС не е обсъждана възможността партията да излъчи собствен кандидат, но ако се наложи, то земеделците имат готовност за това.

На въпрос на “Борба” как коментира изказването на лидера на АБВ Георги Първанов във Велико Търново преди няколко месеца, че е най-слабият военен министър, Ненчев каза, че това е комплимент за него.

“Ако Първанов започне да ме хвали, това не е добре за мен. Той има ясен профил на човек, който има друго виждане за бъдещето на България, и АБВ неслучайно напуснаха кабинета. За мен е важна оценката на партньорите и демократичните политически организации, както и оценката, която всеки ден ми дава „Реформаторският блок”, че спазвам както програмата на реформаторите, така и управленската програма. АБВ винаги застава зад антинационални проекти, от които България губи, като и това с Белене например. Ние искаме да имаме собствена енергийна система, а Първанов лобира за чужди интереси”, посочи още Ненчев. И отново на въпрос на най-големия областен всекидневник министърът на отбраната каза, че ще награди шестимата водолази, които преди седмица извадиха телата от р. Янтра на двете момчета от дома “Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново.

За сърцатата си работа момчетата ще бъдат отличени с грамоти и материални награди, посочи Ненчев и допълни, че ведомството му работи отлично с търновските институции и НВУ и се отзовава при бедствия и кризи в региона. Задвижена е процедура за предоставяне на военен имот на Община Велико Търново и ремонта на ДНА, каза още министър Ненчев.

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *