147 четения

Община Велико Търново изгуби окончателно 430 хил. долара от сделката с хлебозавода

Кметството затъва и от съдружието си в ПФК „Етър – 1924“, печели само от пазара и „Общинска банка“

 

ЕДИНСТВЕНО СЪДРУЖИЯТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ПАЗАРА И „ОБЩИНСКА БАНКА“ Й ДАВАТ ПРИХОДИ, СТАНА ЯСНО ОТ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА С ОБЩИНСКО УЧАСТИЕ. Само за последните две години местният пазар, в който кметството е съсобственик, има почти милион печалба. 6 млн. лв. пък е финансовият резултат на „Общинска банка“, от който е разпределен и дивидент за местната хазна. Няколко други съдружия обаче се оказват пагубни за общината, като най-сериозните си загуби кметството търпи от хлебозавода и акциите си в ПФК „Етър – 1924″. Спортното дружество има огромни загуби, а пасивът логично се поема от всички съдружници. Турските съсобственици Фейзи Илханлъ и Ендер Дормушев са се покрили, а откриваема за кредиторите е единствено Община В. Търново.

В ИСТИНСКА САГА И ЕМБЛЕМАТИЧЕН ПРИМЕР КАК ЧАСТНИЦИ НАПРАВИХА МИЛИОНИ ЗА СМЕТКА НА ОБЩИНАТА И Я ПРЕМЕТНАХА Е БИВШИЯТ ОБЩИНСКИ ХЛЕБОЗАВОД. Фирмата, приватизирана в съдружие от бизнесмена Николай Широков, наскоро е заличена, след като няколко пъти бе прехвърляна. Накрая е обявена в несъстоятелност и в местната хазна изобщо няма шанс да постъпят 430 хил. долара съгласно приватизационния договор.

На 8.01.2001 г. беше подписан договор за продажба на 56% от капитала на общинския хлебозавод „Хлебопроизводство и сладкарство“ на габровската фирма „Атил комерс“. За 56 на сто от нея тогава габровската „Атил комерс” брои 548 248 долара при курс долар-лев от 2,17. В приватизационния договор изрично се казва, че в срок до година и половина „Атил комерс” трябва да вземе и останалите 44 на сто от дружеството. Това обаче така и не става.

Междувременно след продажбата му „Хлебопроизводство и сладкарство“ преминава през няколко трансформации, за които от Общинската агенция за приватизация и Общинския съвет твърдят, че не са били уведомени. Първо от ЕООД дружеството става ООД. След това през септември 2003 г. активите на „Хлебопроизводство и сладкарство“ са включени като апортна вноска във „Велттед инвест“ ООД – Габрово. По данни на системата „Дакси“ фирмата вече е собственост на три американски офшорки и се управлявала от търновеца Николай Широков.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “Община Велико Търново изгуби окончателно 430 хил. долара от сделката с хлебозавода

 • 27.06.2016 в 16:28
  Permalink

  И сега ко праим? Жена му на Широков,като общински съветник,ще се оттегли ли от поста си? Общината ще съди ли фирмата,която не е изпълнила договора си към нея и в последствие , Широков е завлякъл общината с поредица от прехвърляния и смяна на фирми?

  Отговор
  • 28.06.2016 в 3:35
   Permalink

   Г-не/Г-жо/ как може да питате ще подаде ли оставка общинския съветник Калина Широкова? Та групата им БДО е в коалиция с ГЕРБ. Изрично не издигнаха техен кандидат и призоваваха да се подкрепи Панов. Те много добре си знаят защо. Ами загубата за ФК Етър на общината. Един футболен клуб със статут на Аматъорски във В Група миналата година даде за няколко месеца 30 хил. лв заплата на Георги Василев/по 6 хил. месечно/ В много спортни медии бяха писали че заплата му е по висока от половината отбори в А група. И да не изброявам още много точене на Общинския бюджет. И отде са тези пари? Естествено от данъците на народеца. Скоро от групата на БСП излязоха с декларация че дълговете на общината са близо 11 млн. лв и ако продължава грабежа ще се стигне до фалит.

   Отговор
 • 27.06.2016 в 17:08
  Permalink

  Дреме му на кмета…тотално ме разочарова.Общината се краде и източва….егати кмета, некьдьрник или крадец…сам да се самопредели!

  Отговор
 • 28.06.2016 в 0:12
  Permalink

  Кмета да си ходи веднага.Гласувах за него но страшно съжелявам вече.В.Търново в момента прилича на
  развалина.Вижте подстъпите към града от към Русе.Вижте старата част.Градът е инфраструктурна трагедия без център и прочие.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!