63 четения

Син ара, смятан за изчезнал в природата преди повече от 15 години, е забелязан в Бразилия

Рядък папагал от вида син ара като героя Блу от анимацията „Рио“ е забелязан в Бразилия, след като е смятан за изчезнал в естествена среда от над 15 години, предаде Франс прес.

Понастоящем в света има около 130 екземпляра от редкия вид, всички от които живеят в плен.

„Новината е чудесна, но загадката остава“, казва Педро Девели, директор на бразилското дружество за опазване на птиците SAVE Brasil. Според него папагалът вероятно е бил държан незаконно в плен и собственикът му го е освободил, за да избегне неприятности.

В региона, където е забелязана птицата – североизточния щат Баия, наскоро е организирана мащабна акция срещу незаконната търговия с екземпляри от редкия вид.

Видеото със синия ара е заснето миналата седмица от местни жители, ангажирани в проекта за връщането на вида в природата. „Добре е, че са го заснели, защото иначе никой нямаше да повярва“, казва Педро Девели. Тази седмица на мястото ще бъде изпратен специализиран екип.

Син ара е забелязан за последен път в естествената си среда в Бразилия през септември 2000 г., преди да изчезне от хабитата си, вероятно заловен или убит от трафиканти на птици.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!