9 четения

Смъртта на морски звезди е предизвикала екологичен домино ефект върху биоразнообразието

Учени едва сега разбират последствията върху околната среда от масовата смърт на морски звезди край тихоокеанския бряг на Северна Америка през 2013 г., съобщи ЮПИ.
Въпросната смъртност сред вида вследствие на опустошително заболяване край западния бряг на Северна Америка е сред най-големите през последните няколко десетилетия. Ново изследване на учени от университета „Саймън Фрейзър“ в Британска Колумбия навежда на мисълта, че събитието е било свързано с екологичен домино ефект върху биоразнообразието и изобилието от видове в местните екосистеми.
Учените фокусирали вниманието си върху смъртността сред слънчогледовите морски звезди в района на фиорди, разположени северозападно от Ванкувър.
„Там за няколко седмици са умрели близо 90 на сто от слънчогледовите морски звезди“, заяви Джесика Шулц от университета.
Подводни изследвания показаха, че две години след смъртта на слънчогледовите морски звезди популацията на морските таралежи, които са любимата им храна, е нараснала 4 пъти. Броят на кафявите морски водорасли, които са любимата храна на морските таралежи, пък е намалял с 80 на сто.
„Това е ясен пример за феномена трофична каскада, свързан с екологичен домино ефект, който е отключен от промени в края на хранителната верига“, поясни Изабел Коте от университета.
Учените очакват домино ефектът да остане видим, като популацията на морските таралежи ще продължи да се увеличава, а броят на кафявите водорасли – да намалява, докато слънчогледови морски звезди не се завърнат в района.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!