1027 четения

Два големи местни битака и британски карбути радват любителите на евтините и втора ръка стоки

Голямото тържище в Павликени е във вторник, а в петък – в Горна Оряховица

 

Двата култови местни битака в Павликени и Горна Оряховица събират антиквари и любители на евтините и разнообразни стоки от цяла централна северна България. Наред с родните битпазари, постепенно набират скорост и типично британските карбути. Така по техен маниер се наричат битаците, които организират представителите на западноевропейските заселници у нас. Британските битаци, които се организират всяка последна събота на месеца в Драгижево, както и хотнишкият, който пък се прави всяка втора неделя във великотърновското село, стават все по-популярни в региона.

Местните битаци успяха да просъществуват във времето и даже събират стотици посетители от съседни региони, а колоритът им едва ли ще спадне някога. Този тип пазари разцъфтяваха още в късния социализъм, тъй като на тях се предлагаха дефицитни стоки. Възможността да поразгледаш, да опиташ и да се пазариш яко за цената привлича посетители, тъй като родният манталитет е такъв, коментират обиграни търговци. Мнозина от тях предпочитат да обикалят битаците, отколкото да плащат скъпи наеми на магазини и да наемат персонал.

От пиле мляко може да се намери в традициония ВТОРНИШКИ павликенски битак, КОЙТО се прави традиционно в съседство на читалището и Районното управление на МВР. Тук е раят на мрежите и срекметата, с които масово се бракониерства в близкия язовир „Александър Стамболийски”, видя наш екип.

13549027_10209605530285779_1630897278_oПълно е и с машини за рязане на дърва и храсторези. „Няма майка – баща, но работи добре. Щилката е над 500 лв., но моята машинка е 120, бате. Ако си мющерия, ще ти я дам и за 100”, нарежда друг мургав продавач, визирайки липсата на произход на стоката си.

На павликенския битак бъка и от казани за ракия. Пласират ги търговищки цигани медникари. По-обиграните купувачи обаче съветват, ако си купуваме подобен съд, задължително да прокараме магнит през всички медни части, за да тестваме материала. Ако магнитът полепне, значи става дума за боядисана ламарина. Цената в зависимост от вместимостта варира от 500 до 1000 лв., но спецификата на търговията предполага як пазарлък. Предлагат се даже мазила за различни болежки, приготвени самоделно в домашни условия.

МАЛКО ПО-КОЛОРИТЕН Е ГОРНООРЯХОВСКИЯТ БИТАК, който събира повече антиквари, тъй като на него се предлагат и доста предмети от СОЦИАЛИЗМА. Тържището се организира всеки петък зад пазара.

Търсят се старинни предмети, като най-ценни са нещата от миналото. Едно време всички работеха по предприятия и са примъквали това-онова”, разказва Тодор Христов. Мъжът е неизменно присъствие на специализираното тържище, което се организира всеки петък в железничарския град. Навремето той е работил в бившия завод „Петко Денев” в Габрово и не е пропуснал да събере оттам вилици, лъжици и ножове. Наш екип се натъкна на комплект прибори по 50 стотинки парчето.

Има и нови, има и стари вещи. Разнообразието е невероятно. Всеки е изкарал за продажба нещата, от които иска да се освободи. Голям е броят на сергиите с детски дрешки. Това е разбираемо, детето или децата са пораснали, дрешките не им стават и най-лесният начин да се освободиш от тях и непотребните играчки е да ги изкараш на битака. Има хора, които не разполагат с много пари, но така се снабдяват с необходимите им неща за нищожна сума. Пазарлъкът е разрешен, даже е задължителен.

Отскоро хит на специализирания горнооряховски битак, който разцъфтява след затварянето на великотърновския, са… табелките, окачвани през социализма по стените на градове, села и заводи. В момента носталгията, която предизвикват, ги прави конвертируеми, а цели бригади тарашат селца и закътани райони и предприятия за подобни надписи.

Табела „Образцов дом” върви по 5 лв. Толкова струва и „Място за пушене”. Търговци на антиквариати и сувенирни магазини ги изкупуват без пазарлък, за да ги предлагат после на туристите на тройна цена.

На сергиите може да се види всичко – от дрехи до чудесни свещници, стари съдове или уреди, инструменти, с които човекът си е свършил работата, и понеже вече не му трябват, ги предлага за продажба. Компактдискове, видеофилми, стари грамофонни плочи… Продават се компютри, наред с ръчно плетени кошници и всякакви битови предмети, видя „Борба”.

Сигурно на всеки се е случвало да получи като подарък някаква вещ, която не му харесва или вече има такава. Или да си купи дрешка, но вкъщи, след като я облече, да прецени, че не му пасва. Търси тогава на кого да я продаде, а ако не се намери, я сбутва в гардероба и не му дава сърце да я изхвърли. Тук не е срамно именно такива неща да се предлагат за продан.

Най-доволни обаче са западняците, които не пропускат да отнесат със себе си стари кепета на Българската народна армия, кортици по десет лева, щикове, манерки и други подобни предмети, останали от славните времена на Българската армия.

СРЕД НАЙ-КУПУВАНИТЕ СА УРЕДБИТЕ И УСИЛВАТЕЛИТЕ, КАКТО И МУЗИКАЛНИ СИСТЕМИ И ДЕКОВЕ, които работят с ленти или касетки, видя този петък наш екип на място. Търсят се като антики или заради това, че лесно се трансформират към системи за домашно кино, след като се включат към телевизора. Цените варират от 5 до 200 лв. в зависимост от това дали си купуваме обикновен монокасетофон или голям дек с усилвател.

На горнооряховския битак е поне няколко пъти по-евтино, отколкото в останалите магазини и заложни къщи. Често стоки на тържището предлагат даже самите оказиони, които дават пари срещу залог на вещи, разказа един от посетителите.

Отскоро се продава даже злато и сребро. Многобройните посетители на битака, който постепенно се наложи като най-големия в региона, са доказателство, че подобни тържища са популярни и имат място. Община Г. Оряховица го организира съвсем легално, онези, които продават, плащат такси и в това отношение областният център покрай закриването на битака си вероятно загуби много.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

3 коментара за “Два големи местни битака и британски карбути радват любителите на евтините и втора ръка стоки

 • 28.06.2016 в 13:03
  Permalink

  Битака в Горна Оряховица е неповторим! Мръсотия и кални локви и абсолютно никакви условия срещу таксата която събират от общината.Такса събират дори напълно незаконно от търговци разположили се в зелените площи където според наредбите на същата община е забранено паркиране и търговска дейност! Това не е битак а пълна цигания! И не е вярно,че е по евтино от другите места а понякога напротив.Повечето мургави търговци са насъбрали електронна скрап и нептребни вещи които дори не знаят за какво биха послужили!

  Отговор
  • 09.08.2019 в 7:44
   Permalink

   Вие сигурно сте собственик на магазин от ония, които работят с 200% надценка и битакът Ви пречи, да скубите и без това бедните хора!

   Отговор
 • 29.06.2016 в 19:49
  Permalink

  Нищо че не е по евтино, важното е да намериш това дето ти харесва.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!