14 четения

Културни и спортни прояви за празника на Лясковец

С ИСТОРИЧЕСКА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА 105-АТА ГОДИШНИНА ОТ СМЪРТТА НА Д-Р ИВАН КАСАБОВ, СТАРТИРАХА ПРОЯВИТЕ ЗА ПРАЗНИКА НА ЛЯСКОВЕЦ, който е на Петровден. Събитието беше миналата вечер в заседателната зала на кметството, а лектор беше професорът от ВТУ Иван Стоянов. Тази година се навършват и 180 години от рождението на съратника на Васил Левски – Марин Станчев, за който слово изнесе местният историк Димитър Байчев.

Следващото събитие, което общината подготви за празника съвместно с клуб „Млад етнограф” при лясковското читалище „Напредък-1870” и с участието на самодейци от пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” и танцова школа „Ритъм”, беше етно ревю под надслов „От раклите на баба”, което се проведе на Еньовден. Спортните прояви – волейболен турнир и приятелска футболна среща, също са част от празничния календар на Община Лясковец, а неизменна част от празника са ежегодните театрални представления. Тази година освен театър за възрастните жители на общината най-малките лясковчани бяха зарадвани със спeктакъла „Заешко училище”. Вчера беше представена и изложба, чийто инициатор е културно-просветното сдружение „Св. св. Петър и Павел”. Тя е разположена в къщата музей на улица „Никола Козлев” 70 в Лясковец. Изложбата разказва за Атанас Буров и рода Бурови и показва оригинални банкови акции на Бурови, възстановени печати, оригинални писма и документи. Ще бъде направена и кинопрожекция на филма „Спомени за Буров” и представяне на книгата на Николай Иванов „Нови щрихи към портрета на А. Буров”.

Традиция от години в Лясковец е в навечерието на празника да се издават стихове или проза на местни автори. Тази година новата книжка е със заглавие „Поетична антология „Родолюбие”, включваща 62 броя стихове на лясковски поети от литературния клуб в града, чийто ръководител е Росица Петрова. Представянето беше на 28 юни в Младежкия дом от 17:30 часа. В празничния 29 юни на тържествен ритуал ще бъдат обявени и наградени новите почетни и заслужили граждани, а от 20:30 часа на площад „Възраждане” започва празничният концерт с участието на Нелина, Никола Чочев и огненото шоу на спортен клуб по огнени изкуства „Дивинитас”. Късно вечерта за жителите и гостите на града ще има празнични илюминации.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *