12 четения

Лекари обявиха първите случаи на временна слепота заради използване на смартфон на тъмно

Имате навика да се взирате в телефона си на тъмно, докато вечер лежите в леглото? Ако отговорът е „Да“, трябва да знаете, че тази практика може да причини проблеми със зрението, предупреждават британски експерти, цитирани от Асошиейтед прес.

С подробното описание на два случая на жени, които временно са загубили зрението си заради редовно взиране в смартфони на тъмно, лекарите искат да отправят предупреждение към останалите за необичайния феномен.

Двата случая са описани в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“. Жените, чиито имена не се споменават, са на възраст 22 и 40 години. И двете са пострадали от „преходна слепота“ в резултат на използването на смартфон на тъмно.

В рамките на няколко месеца жените са се оплакали от повтарящи се епизоди на временна загуба на зрението с продължителност до 15 минути. Направените им различни изследвания не са показали нищо обезпокоително. Лекарите така и не са установили каква е причината за необичайния проблем. Загадка е била разрешена минути след като жените са посетили очен лекар.

„Просто ги попитах какво са правили, когато това се е случило“, казва д-р Гордън Плант от очната клиника „Мурфилд“ в Лондон.

Специалистът обяснява, че двете жени обикновено са се взирали в смартфоните си на тъмно с едното око, лежейки на една страна. Другото им око е било закрито от възглавница. По този начин единият зрителен орган е трябвало да се адаптира към светлина, а другият – към мрак. Когато са оставили телефоните си, жените не са виждали с окото, с което са гледали устройството. Причината е, че са необходими минути, преди приспособилото се към светлина око – това, с което са гледали телефона, да „догони“ адаптиралото се към мрак.

Д-р Плант допълва, че временната загуба на зрението е безобидна и лесно може да се избегне, ако хората гледат смартфоните и с двете очи.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!