150 четения

ЛИЦАТА НА МВР. Началникът на КАТ, който не празнува рожден ден

Главен инспектор Атанас Атанасов преживява всяка пътна драма вече 21 г.

 

АТАНАС АТАНАСОВ УПРАВЛЯВА СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ БЛИЗО ГОДИНА. От две години той обаче не празнува рождения си ден и се е зарекъл, че и занапред ще бъде така…

„Сега ще стане трета година, когато няма да празнувам. Може да звучи нереално, животът ми поднесе неочакван удар под пояса точно на 14 ноември, когато трябваше да празнувам 45 г. Тогава почина баща ми, без да е бил тежко болен или със сериозна диагноза. Обади ми се майка и вместо да ми честити, проплака, че татко е издъхнал. Две седмици по-рано го бяха изписали от болницата, където бе за преливане на кръв, защото си имаше язва…“, споделя Атанас Атанасов. Така този негов рожден ден се превърнал в знак и той решил повече да не празнува. Казва още, че баща му Христо е бил шофьор в консервната фабрика в Джулюница, което е родното място на главния инспектор, и той с гордост подчертава, че е кореняк джулюнчанин. Може да има и други, които не празнуват рожден ден, но Христо за сметка на това празнува именния си ден и тогава черпи.

 

ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО

 

КАТАДЖИЯ N 1 В ОБЛАСТТА Е ЩАСТЛИВО ЖЕНЕН, а жена му от много години управлява финансите на общината в Стражица. Главният инспектор дори вече е дядо на красива внучка, която скоро ще направи 2 годинки. Тази радост е от сина му, който е на 24 г. и е учител по физкултура в училището в Асеново. Дъщерята е по-малка и учи във ВТУ. Атанас Атанасов има ведомствен апартамент във В. Търново, но пътува до Стражица и до Джулюница, където живее майка му.

СВИКНАЛ Е ДА БЪДЕ НА КОЛЕЛА И ВЕЧЕ 21 Г. ПРЕЖИВЯВА ВСЯКА ПЪТНА ДРАМА. До 2012 г. е бил в полицията в Стражица, където започва службата си в МВР, първо в Охранителна полиция през 1996 г. След Стражица е началник на пътния контрол в сектора, а от м.г. е шеф на КАТ, след като Николай Иванов се пенсионира. Казва, че не е искал и не е мислил да става началник, но си върши работата и не прави компромиси. Завършил е история и география във ВТУ и ако не е в МВР, може да бъде и учител по тези предмети, се усмихва главният инспектор.

 

ЗА ДЖИГИТИТЕ И ПРИОРИТЕТИТЕ

 

НАЙ-НЕПРИЯТНАТА ЧАСТ ОТ РАБОТАТА НА ЕДИН КАТАДЖИЯ Е ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРОИЗШЕСТВИЕ с ранени или загинали. От началото на тази година жертвите по пътищата в областта са 10 при 94 тежки произшествия със 128 ранени. Рекордът за алкохол е 3,50 промила, а за скорост на моторист – над 180 км в час.

„Ходя на почти всички тежки произшествия и винаги ме боли, защото не трябва да бързаме толкова, може да стигнем пет минути по-късно, но да няма пострадали и жертви. А хората постоянно бързат, не спазват правилата, изпреварват на опасни места, карат след чашка, без книжки. Никога няма да забравя при катастрофа едно момиченце на около 6 – 8 годинки, на което бе отлепен скалпът. То беше русо и невинно и по чудо после оживя“, си спомня г-н Атанасов тази драма, която се случила преди 10 години, но той не може да забрави. Може би заради този спомен най-много се дразни от самоуверените нарушители, които се смятат за… безсмъртни и често оцеляват, но за сметка на нечий друг живот.

СЕГА КАТ ПОДГОТВЯ 25 МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, които трябва да се одобрят от ръководството и да влязат в действие тези дни. Сред тях са и опасните места в региона, сред които прословутите Присовски завои, ул. „Магистрална“, кръстовището край Джулюница и още няколко. Поставената стационарна камера край това село само за седмица е заснела 1200 снимки, но е факт, че откакто я има, катастрофите са намалели.

 

ОПАШКИТЕ ПРЕД ГИШЕТАТА НА КАТ И КОРУПЦИЯТА

 

При нашата визита при главен инспектор Атанасов фоайето на КАТ бе пълно с хора. Това се дължи на няколко факта – само четири жени обслужват гишетата, след като преди няколко години този щат бе съкратен почти наполовина. Освен това през лятото хората си идват от чужбина и всеки си регистрира нова кола. Що се отнася до корупцията в системата, главен инспектор Атанасов казва, че той не е засичал такива практики. За сметка на това обаче през последните месеци е издал няколко заповеди за проверка за неистински дипломи за средно и основно образование. Техните притежатели били напълно неграмотни, но имали книжки или искали такива, а при проверки се оказало, че такива дипломи не са издавани от съответните учебни заведения. За всеки един случай вървят проверки и досъдебни производства.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *