222 четения

След първото класиране закриха четири паралелки с прием след VII клас и преструктурираха още три

Обявените места за прием в гимназиите повече от кандидатите

 

ЧЕТИРИ ПАРАЛЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД VII КЛАС БЯХА ЗАКРИТИ ВЧЕРА СЪС ЗАПОВЕД НА НАЧАЛНИКА НА РЕГИОНАЛНИЯ ИНСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНЖ. РОЗАЛИЯ ЛИЧЕВА. Още три са преструктурирани и това е станало веднага след обявяване на първото класиране в област Велико Търново. Неуспешните паралелки са в училища в старата столица, в Горна Оряховица, Свищов и Лясковец.

Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и тази година не успя да събере ученици за профил „Хуманитарен“. Паралелката е закрита. Заради липса на интерес са закрити и паралелката в СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица в профил „Чуждоезиков“, както и тази с профил „Технологичен“ в СОУ „Максим Райкович“ в Лясковец. Неуспешна се оказва и новата специалност „Кетъринг“ в Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов.

ШЕСТ СА СЛЕТИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ И ТЕ СА В ТРИ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА. В един клас са събрани кандидатите за специалностите „Банково дело“ и „Бизнес администрация“ в Старопрестолната гимназия по икономика. В Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица сливат специалностите „Производство и обслужване в заведенията за обществено хранене и развлечение“ и „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“. Една паралелка е сформирана и от специалностите „Икономическа информатика“ и „Организация на туризма и свободното време“ в Държавната търговска гимназия в Свищов.

1222 СА ОБЯВЕНИТЕ МЕСТА ЗА ГИМНАЗИСТИ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА. ЗА ТЯХ ИМАТ ПРАВО ДА КАНДИДАТСТВАТ 1071 СЕДМОКЛАСНИЦИ, които са се справили с тестовете по български език и математика на националното външно оценяване. 980 ученици са подали заявления за участие в първото класиране, като 87 от децата са от други области в страната. Според реда на своите желания са класирани 943 от тийнейджърите, 37 не са класирани в нито едно училище заради недостатъчен бал или поради закриване на паралелката, която тези деца са си избрали. Те автоматично участват във втория етап на класирането, каза председателят на Областната комисия по приема Драгомир Драганов.

ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ И ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ В СТАРАТА СТОЛИЦА са двете училища, в които балът тази година е най-висок. С 29,928 при максимален бал 36 е последният приет ученик в профил „Немски и английски език“ на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Втора в класацията е паралелката по биология и здравно образование в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, където най-ниският бал достига 29,812. Следват класовете по испански и английски език в Езикова гимназия с минимален бал 29,572 и информационни технологии в ПМГ с 29,16. С 28,64 влиза последният приет в профил „Английски и немски език“ в Езикова гимназия, а с 28,286 – в профил „Информатика“ на ПМГ.

Сред професионалните гимназии с най-висок бал приемат в специалност „Интериорен дизайн“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново, където минималният бал е 25,839. Само до 24,802 е паднал балът за „Строителство и архитектура“ в същото училище. За паралелката по организация на туризма и свободното време в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ минималният бал е 23,054.

Всички ученици, които са доволни от специалността, в която са приети, трябва да се запишат от днес до 30 юни най-късно. А тези, които не харесват паралелката, в която са попаднали, може да подадат документи за участие във второто класиране. Това става в училището, в което са приети, обясни Драгомир Драганов. И припомня, че за да се запишат, учениците трябва да носят удостоверение за завършен седми клас и медицинско свидетелство, ако са приети в професионална гимназия. Заявлението за записване им предоставя самото училище. Второто класиране ще излезе на 4 юли.

С. БОЯНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *