15 четения

Учени идентифицираха антитела, които могат да неутрализират вируса зика

Европейски учени оповестиха, че са открили антитела, които могат да неутрализират вируса зика, предаде Франс прес. Това открива перспективи за разработване на ваксина срещу заболяването, което е свързано с мозъчни увреждания у фетуси.

В рамките на лабораторни експерименти въпросните антитела неутрализирали едновременно вируса зика и близкия до него вирус на треската денге. Това може да допринесе за създаване на универсална ваксина срещу двете заболявания.

Откритието съвпада с това от друго изследване, което навежда на мисълта, че скорошната епидемия от зика в Латинска Америка може би е улеснена от предварително излагане на вируса на денге. Вирусът зика и вирусът на болестта денге имат много общи черти – принадлежат към семейството на флавивирусите, които се предават от комари.

Учени от института „Пастьор“, Френския център за научни изследвания и лондонския Импириъл колидж, които по-рано се поинтересували от антитела, способни да неутрализират вируса на болестта денге, сега фокусирали вниманието си върху вируса зика. Те подбрали две антитела EDE, които могат да спрат разпространението на вируса на денге, и установили, че едното от тях е особено ефикасно при изпълнението на поставената цел да се неутрализира вирусът зика. След това направили възстановка на мястото, където то се захваща за протеиновата обвивка на вируса зика. Така констатирали, че антитялото се захваща на едно и също място в двата случая.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!