4 четения

Фибрите и витамин А предотвратяват алергия към фъстъци

Ключът към стимулиране на имунната система, за да се предотвратят алергии, може да е свързан с изяждане на паница трици и сушени кайсии, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета Монаш в Мелбърн установили в експерименти с мишки, че увеличеното количество диетични фибри и витамин А може да предотврати или да ограничи алергии, като например тази към фъстъци.

Резултатите навеждат на мисълта, че взаимодействието между имунната система и чревните бактерии предотвратява алергични реакции. Подкрепянето на чревния микробиом, използвайки пребиотици чрез промени в хранителния режим, или пробиотици, за да се стимулира благотворният ефект от чревните бактерии, може да предотврати алергии.

В рамките на изследването с мишки, които имат алергия към фъстъци, било констатирано, че голямото количество фибри в хранителния режим изглежда защитава срещу алергия към фъстъци, като променя микробиома в червата. Когато превръщат фибрите в късоверижни мастни киселини, бактериите помагат на имунната система да противодейства срещу отключването на алергия. Те го постигат чрез стимулиране на дендритни клетки в имунната система, която се нуждае от приеман с храната витамин А, за да функционира ефикасно. Учените планират да извършат тестове с хора, за да проверят дали увеличаването на диетичните фибри може да предотврати алергии у пеленачета и деца.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Reports.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!