3 четения

Велико Търново с амбиция за място в световното културно наследство

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО ИРИНА БОКОВА ДАВА ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА СЪХРАНЕНИЕТО НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО във Велико Търново, става ясно от нейно писмо до кмета Даниел Панов. Тя подчертава отличните си впечатления след визитата си в старопрестолния град преди месец. „Доказвате, че можете да бъдете двигател на положителни промени. Оценявам високо усилията, които полагате за опазването на културно-историческото наследство, традициите, фолклора и обичаите”, е написала г-жа Бокова.

Преди месец генералният секретар на ЮНЕСКО беше в старата столица, за да открие паметника на Илиян Николов, който е създател на Старопланинския събор „Балкан фолк”. Тогава тя и кметът на общината инж. Даниел Панов обсъждаха кандидатурата на Велико Търново за влизането му в списъка на световното културно наследство. Велико Търново ще кандидатства с груповия ансамбъл „Старият град”, както и със средновековните църкви в квартал „Асенов” и Арбанаси. До края на годината обектите трябва да бъдат вписани в индикативния списък на ЮНЕСКО, след което предстои същинската процедура по одобрение и включване.

 

Един коментар за “Велико Търново с амбиция за място в световното културно наследство

 • 29.06.2016 в 16:14
  Permalink

  Да вкарват по-бързо Стария град в списъка, че докато минат процедурите, от груповия ансанбъл ще останат само индивидуални изпълнения тук там :)))))
  Клишетата, които е написала чиновничката Бокова на чиновника Панов са чиста проба цинизъм.
  Само за традициите и обичаите съм съгласен, че се пазят. Традициите да се краде, да се застроява варварски, да се усвоява обществен ресурс безогледно и да се облагодетелстват няколко приближени приятелски кръга и фамилии.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!