Приложение Полски Тръмбеш

ЛИЦА ОТ МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ. Д-р Васил Василев е влюбен в животните от дете, но мечтаел да стане… зъболекар

Ветеринарят от Масларево се грижи за 8000 глави добитък в три общини и намира време за семейството и политиката

 

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ Е ЕДНО ОТ НОВИТЕ ЛИЦА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ в Полски Тръмбеш. Не е член на нито една партия, но е от листата на БСП и взе сериозни гласове на мажоритарен вот. Бунтар по душа, непримирим към неправдите, отдаден на професията си. Местен, свестен и известен. Единственият практикуващ ветеринар от България, който в началото на юли отива на световен конгрес по говедовъдство в Дъблин. Заедно с него е поканен и доц. Пламен Маруцов от Тракийския университет в Стара Загора, който пък е родом от Павликени.

 

ЗА СЕДЕМТЕ ГОДИНИ СЛЕДВАНЕ И ГУРБЕТА В НОРВЕГИЯ

 

Любовта му към животните датира още от детските му години и е фамилна черта. Учил средно за ветеринар в Ловеч, после завършва висше в Стара Загора. Преди това обаче е учил зъботехника във Варна, което нарича леко хуманитарно отклонение. Всъщност мечтата му била да стане зъболекар, но днес 38-годишният Васил Василев е ветеринарен доктор в Масларево. Минал е и през гурбета като студент и четири поредни лета е бил в Норвегия. Там в местна ферма практикувал занаята и е правил всичко, което се работи в една ферма.

Семейство Василеви
Семейство Василеви

Живее в родното си село с прекрасното си семейство – съпругата Елица, която работи в общината, и две красиви и даровити деца – Мартина, на 10 г., която е един от талантите на „Полянци“, и Калоян, на 5 г. Като патриот Васил Василев в най-скоро време ще вдига българския флаг в двора си.

За никого не е тайна, че майка му Петранка Маринова е втори мандат кмет на селото, а баща му е запален животновъд. Само че д-р Василев има своя философия за живота и признава, че записал напук зъботехника и зъболекарство. Във второто не успял, защото му куцала химията. Първото изкарал, но се оказало, че в този занаят се пробива трудно, защото работят цели династии.

Цялото това изпитание и следване продължило цели 7 години. Като видял, че няма да се котира на зъботехническия пазар, Васил дори станал разносвач на пици във Варна. После се прибрал на село и за 4 месеца сам се подготвил за кандидатстване във ветеринарния институт в Стара Загора. И успял да влезе и да завърши.

„Бройките бяха малко, но аз успях, защото ми идва отвътре. Точно по това време стана разделение в бранша на ветеринари за продуктивни животни и за животни за компания. Аз съм за едрите преживни, но през почивката съм се грижил и за животните за компания. В общи линии работя по 18 часа и сам за себе си. Нашата професия еволюира много през последните десет години и дори наложи върховна технология при лекуването на кучета и котки, заимствана от хуманната медицина“, казва д-р Василев.

 

ПЪРВАТА ЛЮБОВ ЕЛИЦА МУ СТАНАЛА И СЪПРУГА

 

ЧАРОВНАТА ЕЛИЦА Е ПЪРВАТА ЛЮБОВ НА ВАСИЛ, ПО ВРЕМЕ НА СЛЕДВАНЕТО му за малко се били разделили, но после пак се събрали. Заради нея той се завърнал в родния край, вдигнали сватба и сега има две прекрасни деца, собствен дом и разбирателство. Елица е коренячка търновка и е геодезист по професия, така е намерила работа в техническата служба на общината в Полски Тръмбеш и приела да живее на село с любимия мъж. Те се запознали много отдавна, когато момичето идвало през ваканциите при баба си в Масларево.

„Елица бе преломният момент аз да напусна Варна, иначе там се бях вписал добре и можех да остана завинаги. През последните години мафията обаче я завзе и не е годно място за живеене, но тогава беше добре. Та аз се върнах в Масларево като моментна точка и после поех да уча в Стара Загора. През първата година от следването дойде и дъщеря ни“, споделя трепетите на сърцето си общинският съветник. И допълва, че не можел да позволи баща му да издържа и неговото семейство, нищо че няма брат и сестра.

 

ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО В ТОЗИ БРАНШ И КЛИЕНТИТЕ

 

ТОЙ ИМА ЦЯЛОТО НУЖНО ОБОРУДВАНЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И СПАСЯВАНЕ НА ЖИВОТНИ, КОЕТО се събира в буса му. Заради това казва, че има клиника на колела. Всъщност той е ветеринар от 2001 г. Още във Варна е намерил работа във ветеринарна клиника, където е тренирал спасяване на животни от коте до кон. С тапия в ръка и с клиника в Масларево е ветеринар от 2010 г.

КОИ СА КЛИЕНТИТЕ НА Д-Р ВАСИЛЕВ? Той се грижи за 4500 овце и 2200 говеда. Сред тях е овцефермата за 700 животни в Масларево на инж. Николай Цветанов, където има модерна доилна инсталация без аналог у нас. 1100 овце от Козловец на Петър Найденов, по 600 от Батак и Страхилово на кооперацията и на Георги Пеев и още 200 овце в Масларево на г-н Николаев. За кравите рекорда държи фермата на Фильо Майсторов от Страхилово с 800 глави, 500 на предприемача Илия Илиев в Батак, който има и 260 бивола в Балван.

От домашните любимци пациенти на Васил Василев са 70 котки и кучета в Масларево, 70 в Иванча и т.н. Това обаче е по-скоро услуга на хората, и то бързо реагираща.

„Аз обаче се грижа основно за животни, които хранят хората. Тая година е също много проблемна за болестите. М.г. овцевъдите пострадаха от син език, а сега върлува нодуларният дерматит, който е силно заразен. Животното, което преболедува от него, не дава никаква продукция. За догодина пък се заформя друг вирус, открит в Сърбия. Тази година засега са ваксинирани животните в цяла Южна България против дерматита, чакаме ваксина и за нас. Ваксината обаче е нож с две остриета – продукцията на всяко ваксинирано животно не може да се изнася в чужбина 3 години. Който не иска да ваксинира, рискува да загуби цялото си стадо, защото в противен случай директивата е избиване на стадото до крак. Така вървим към сигурен крах на родното животновъдство“, алармира д-р Василев. И допълни, че макар да е юни, спуснат план от държавата все още няма, а в нормалните държави ваксинацията се прави през март, защото после започва стопанската година. Заради хаоса и в говедовъдството много лекари не се занимават с профилактика на добитъка, а чакат спускане на план за ваксинация и от това изкарват по лев-два на животно, но пък чакат плащането с месеци. Малцина вероятно знаят, че тази професия е на физическо лице, което плаща огромен данък на държавата – 28,5% на година. Така у нас се задържат и стимулират младите хора, които работят тази нужна и отговорна професия.

 

ЗА ПОЛИТИКАТА И ИЗБОРА НА БСП

 

ЗАЩО ШИРОКО СКРОЕНА ЛИЧНОСТ КАТО ВАСИЛ ВАСИЛЕВ С КУП ИДЕИ и натоварена работа, амбиции и недалеч от гурбета става общински съветник? Освен това той не е член на нито една партия, но е избрал да бъде от листата на БСП. По този повод откровено казва, че е лесно да си от страната на управляващите, които напоследък са и победители. Това обаче за него би било лесно, а той обича предизвикателствата. Освен това все повече млади хора се връщат към лявата идея и вярват във възраждането на БСП.

„Когато миналата година започна предизборната кампания за местния вот, плъзнаха слухове за много пари, които ще се налеят против БСП. Аз реших да приема офертата и признавам, че трябваше да дам рамо на майка, която за първите четири години може да се научи на някои неща, но й трябват още толкова да ги довърши. С моята подкрепа станахме двама да дърпаме каруцата. Пък аз съм ново лице на БСП“, започваме нашия разговор за политиката и за това да си общински съветник. Всъщност неговата номинация станала случайно и кандидатурата му била издигната до второ място. Заради мажоритарния вот хората го познали от плакатите като техния ветеринар и така спечелил 176 гласа, които се оказали най-много в листата.

„Всъщност беше доста забавно, защото аз си ходя по фермите и хората ми викат – абе ти си бил на плаката, пък не казваш! Така аз минах и без пиар кампания”, разказва още д-р Василев и признава, че засега се чувства не на място в местния парламент. Защото иска дебат, спор и размяна на различни становища по темите…

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *