9 четения

Община В. Търново търси кой да усвои 11 млн. лв. за ремонти до 2019 г.

Една фирма ще поеме милионите от ремонти и аварии

 

ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И АПЕТИТНИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ В ИСТОРИЯТА СИ ОБЯВИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Кметството търси кой ще усвоява над 11 млн. лв. с ДДС през следващите 4 години. Толкова е планирано да се изхарчат до 2019 г. за различни видове ремонти на улици и тротоари, аварийни дейности при свлачища, реконструкция и ново строителство на територията, както на областния център, така и по населените места. Практически тази поръчка ще позволи на местната администрация директно да възлага работа, без да прави отделни процедури за всичко. Така ще печели време, но няма да създава конкурентна среда. Допреди години с всичко това се занимаваше общинската фирма БКС, и то без да си слага печалба или да надува цени, както се случва в момента. Дружеството обаче бе закрито и се пуснаха частни фирми.

По същия начин се случи и с „Комунално стопанство“. След като бе закрита фирмата и дойдоха частници, от местната администрация видяха, че не им е рентабилно, и си направиха нова общинска фирма „Зелени системи“, с която се пестят почти по милион от бюджета годишно.

ВСИЧКИ ПЪТНИ РЕМОНТИ, МАРКИРОВКА И ВСЯКАКЪВ ДРУГ ВИД СТРОИТЕЛСТВО ПРЕМИНАВАТ В ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ФИРМА. Запознати с конюнктурата вече коментират кое ще е точно дружеството. Според условията за поръчката кандидатът трябва да има оборот от поне 1,5 млн. лв. за последните три години от пътно строителство, ремонт и асфалтиране на улици без ДДС. Мераклията да усвоява милионите трябва да покаже и сертификат за управление на качеството, както и да докаже, че разполага с екипи и технически ръководители. Освен хората, които има, фирмата ще трябва да докаже и че разполага с валяци, фрези, самосвали, багери, клонокастрачи и друга специализирана техника. Офертите на кандидатите ще се разгледат до края на следващия месец.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

3 коментара за “Община В. Търново търси кой да усвои 11 млн. лв. за ремонти до 2019 г.

 • 29.06.2016 в 13:17
  Permalink

  Глупости на търкалета. Защо да не е общинска фирма БКС. Редица общини възстановиха своита БКС-та

  Отговор
 • 30.06.2016 в 8:37
  Permalink

  Хубаво е да се възстанови БКС, но имуществото май се разграби.

  Отговор
 • 01.07.2016 в 23:18
  Permalink

  Глупости на търкалета… наистина!
  … По тая логика – дай да възстановим и ТКЗС-тата, че лошите, гадни частници и там търсят печалби, а колко хубаво си беше преди… Докторите зарязваха болниците, учениците – училищата, чиновниците – учрежденията, работниците – заводите … дружно се товареха в „Чавдарите“ и ентусиазирано подкрепяха трудовото селячество на Ленинските съботници – беряха домати, вадеха цвекло … и разни други от приятни по-приятни занимания!
  Айде, стига с тая червенотиквеничевска носталгия по славното соц. минало! Ако имаше някаква, макар и минимална, полза от работата на тези общински фирми, те щяха да си работят и до сега… ама май много бързо забравихте как най-лесно се крадеше от общински и държавни фирми – всеки според възможностите си – директорът – с камиона, работниците – с чантите… То бива, бива слаба памет, ама…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!