Приложение Полски Тръмбеш

ОТЛИЧНИЦИ. Иванела Арабаджиева отива да учи с пълна стипендия в Американския университет

ПЪЛНАТА ОТЛИЧНИЧКА ОТ ТАЗГОДИШНИЯ ВИПУСК НА СОУ “ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ“ ИВАНЕЛА АРАБАДЖИЕВА ще учи в Американския университет в Благоевград. Гордостта на Полски Тръмбеш ще бъде на пълна стипендия през четирите години следване от фондация „Америка за България“, а годишната такса е 12 000 долара. Иванела събра очите на просветните началници в областта, защото изкара две шестици на матура, от които едната бе по английски по неин избор. Така девойката е с диплома пълна шестица, а освен нея в областта имаше още едно момиче с отлични оценки на матурата, но не и по английски език.

ИВАНЕЛА ЩЕ УЧИ ЖУРНАЛИСТИКА И ЛИТЕРАТУРА, ПОНЕ ЗАСЕГА, но казва, че може и да реши нещо друго, защото заявка за специалност се прави едва на третата година от следването. Тя избрала този вуз, защото иска качествено образование, и така остава в България през следващите няколко години, макар че ще получи и американска, и българска диплома.

„После ще запиша магистратура в чужбина, но всъщност аз искам да пиша. Вече имам доста неща и издадена стихосбирка на английски. Книжката се казва „Анатомия на сенчестото сърце“ и е малко тъжна. Бе самоиздадена с помощта на едни от най-големите сайтове в Америка за онлайн пазаруване. Другата ми публикация с награда от международен конкурс в интернет е разказ с трето място, но аз бях единствената българка и най-младата участничка”, така скромно говори за себе си 19-годишната Иванела, когато й отиваме на гости. Всъщност тя е много по-широко скроен млад човек, с разностранни таланти, който от доста години представя Полски Тръмбеш у нас и по света.

ИВАНЕЛА УЧИ АНГЛИЙСКИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА И ПО-СЕРИОЗНО ОТ 7 КЛАС. За разлика от други свои връстници е останала в Полски Тръмбеш, за да прослави местната гимназия. Родителите й имат собствен бизнес и държат склад за безалкохолни. Иванела обаче е патриот и с гордост казва, че е завършила СОУ „Цанко Церковски“ в родния си град. Винаги е имала самочувствие на знаещ и можещ млад човек и заради това отишла на матура по английски с ясното чувство, че може да изкара само 6,00. Само тя в областта има и отличен на матурата по български заедно с шестицата по английски. Всъщност тя създава традиция на отличниците от гимназията, защото миналата година градът също се прочу с отлична матура и национална диплома. Иванела признава, че ако е била сигурна за английския, не е била толкова убедена за отличната матура по български език, но се е трудила много за оценката върху „Гераците“, каквото бе темата тази година.

Г-ЦА АРАБАДЖИЕВА ТВЪРДИ, ЧЕ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ Е ЩАСТЛИВ МЛАД ЧОВЕК със сбъдната мечта. Тя бе момичето, което миналата година седна на кметския стол за един ден и управлява общината. Все още не мисли за властта, но смята да взема и курсове по политически науки по системата за либерални науки във вуза. „Та чакат ме малко журналистика, малко политически науки и накрая ще видя какво ще избера. Насочила съм се към телевизионна журналистика в областта на политиката“, споделя още Иванела.

КАК ЩЕ СИ ПОЧИВА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ? МИНАЛАТА ГОДИНА Иванела спечелила награда за летен лагер през тази, но той бил за лица до 18 г. Понеже тя е вече на 19 г., отива в същия лагер, но като ръководител в кампоса на университета в Благоевград. Лагерът щял да бъде образователен, с лекции, творческо писане и тренировка на различни видове умения, игри и тренировки.

Всъщност за Иванела в живота й до момента няма нищо даром. Тя е благодарна на майка си Диана и на баща си Димитър, които са я възпитали на труд и амбиция. Момичето признава, че ще й бъде мъчно за дома, но пък оставя за помощник брат си Димитър, който скоро ще стане на 15 г.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *