Приложение Полски Тръмбеш

Певческа група ,,Зорница“ от Масларево чества 10-годишен юбилей

Дами от обществения елит поддържат духа на самодейното начинание

 

Певческа група ,,Зорница“ е създадена през 2006 г. от десет ентусиастки с ръководител Милена Василева. Днес, след десет години, тя наброява осем певици – Снежанка Златинова, директор на ЦДГ ,,Първи юни“ – с. Раданово, и настоящ ръководител на групата, Милена Василева, начален учител в ОУ ,,Христо Ботев“ – с. Алеково, Петранка Маринова, кмет на с. Масларево, Виолетка Йорданова, технически сътрудник на Кметство с. Масларево, Виолета Петкова, начален учител в СОУ ,,Цанко Церковски“ – Полски Тръмбеш, Галя Любенова, безработна, Стефка Димитрова, безработна, и Митка Кънева, безработна.

Името на групата е избрано още в самото начало. Зорница е богинята на утрото в славянската митология и означава зора. Последните пет години съставът не се е променял освен новото попълнение в лицето на Димитър Димитров, който съпровожда изпълненията на акордеон. Групата прави своите репетиции всеки понеделник в кметството на Масларево.

Първите изяви на групата са на родна сцена. Въодушевени от топлия прием на публиката, момичетата от ,,Зорница“ с ентусиазъм започват да обогатяват своя репертоар от народни песни. Следват нови изяви – фолклорен фестивал ,,От Тимок до Вит” – с. Черни Вит, Национален фолклорен фестивал ,,Фолклорен извор“ – с. Царевец, в две поредни години, ежегодно участие на събора ,,Авлига пее“ – с. Обединение, където има завоювани две втори и едно трето място. Последните две години групата участва на фолклорен фестивал ,,Искри от миналото“ – Априлци, където има завоювана трета награда. Участие на фестивала на хумористичната песен ,,Усукано по килифарски“ – Килифарево, втора награда. Следват две участия на Петропавловския събор. За тези изяви групата разчита изцяло на подкрепа от читалищното настоятелство към НЧ ,,Паисий Хилендарски – 1902“. Спонсори няма и това се отразява на участията. Освен народните песни се разучават и руски песни. В последните години ,,Зорница“ има активно участие в няколко фестивала на руската песен в град Полски Тръмбеш и с. Горна Студена. Освен участия на фестивали групата е гостувала на сцените на селата от общината – Страхилово, Куцина, Полски Сеновец, Каранци, Павел, Вързулица.

В днешно време е необходим голям ентусиазъм, а дори и силна воля, за да се поддържа такава група. Всички членове на групата влагат душата си в това тя да просъществува. Всеки ежеседмично отделя от времето си, за да се поддържа жив народният дух. Групата се е превърнала в част от семейството на всяка от осемте певици. Тук са споделят радости и мъка, празнуват се рождени дни и семейни празници.

Група ,,Зорница” очаква нови фестивали и събори, за да прославя името на село Масларево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *