3 четения

Под пода на църквата в Килифарево търсили свитъци на книжовна школа със световно значение

Данни за находката изплували от списание, издавано от Славейков преди век и половина

 

Кметството в балканското градче Килифарево търси пари за забравен, но славен манастир със световно културно влияние, както и за намирането на ценни свитъци от библиотеката му. Пергаментите с литературни произведения са търсени и в старата църква на Килифарево – там археолози са копали с разрешението на висшето родно духовенство през 1977 – 1978 г. Повод станали стари публикации в сп. „Български книжици” на Петко Славейков, което е издавано в Цариград. Там пише, че Килифаревският регион крие тайни, пазени векове наред, а в старата местна църква са скрити част от свитъците на библиотеката. На база на сведенията преди години археолози, ръководени от Йордан Алексиев, са получили открит лист за разкопки и са копали в храма на дълбочина около два метра. Средствата обаче секнали и обектът е изоставен. Според самия Славейков някъде под градчето била заровена библиотеката на Второто българско царство, дело на прочутата Търновска книжовна школа.

Манастирът на книжовната школа се намира само на 15 километра от Велико Търново, но за него се смята, че крие богатството от Втория златен век на българската книжовност и култура. Той е разположен малко над сегашния „Рождество Богородично“, който бе пометен от наводненията наскоро. Легенда разказва как след превземането на крепостта Царевец от османците литературното богатство било скрито в свитъци с восъчна обвивка, намерили своето място в недостъпния по онова време Килифаревски манастир. „Свитъците от Средновековието все още остават загадка за нас”, разказва археологът от старата столица доц. д-р Мирко Робов. Намирането им остава задача за решаване.

Средновековният Килифаревски манастир се е простирал на мястото на стара крепост от Първото и Второто българско царство. Заемал е площ от около 15 декара. Разкрити са църквата, дворът и оградният зид, няколко килии, една от които е била на св. Теодосий, както и кухненското помещение. Манастирът е над днешната Килифаревска обител и е известен като един от центровете на духовността по времето на цар Иван Александър. Там се е обучавал дори св. Евтимий Търновски – последният патриарх на средновековна България.

„Правим каквото можем и всяка година прочистваме пътеката към манастира, който е в много добро състояние. В момента работим по няколко варианта на проект за възстановяването му, но финансирането ще се окаже най-трудно”, обясни кметът на Килифарево Димитър Събев. Той се надява и на държавна помощ за реставрация на духовното средище.

Легендата за богатството на Търновската книжовна школа може да привлече туристи, категоричен е Събев.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!