5 четения

Сиеста, климатици, разхладителни напитки и стаи за почивка – иначе глоба до 1000 лв.

От трудовата инспекция започват проверки по фирмите

 

Задължителна почивка следобед и ново работно време – от рано сутрин до късно вечер с интервал за сиестата, стаи с климатици поне за задължителната за персонала почивка и студена вода трябва да има всяка фирма във Великотърновски регион, предупредиха от Областната инспекция по труда. „Очакваме и сигнали от работници за предприятия, в които няма подобни мерки и хората са оставени на произвола в жегите”, информира шефката на ведомството инж. Невена Стефанова.

Заради летните жеги, които носят и по-специфични изисквания за работа на открито, от ведомството тръгват на проверки от днес.

Щори и сенници, както и студена вода да има на работните места в адските жеги, които вече ни връхлитат. Ведомството се обърна към всички работодатели, препоръчвайки им да вземат адекватни мерки.

Една от тях е въвеждането на сиеста. Работният ден може да започва по-рано, да се прекъсва от по-дълга почивка, когато е най-топло, и вечер да продължава до по-късно. Освен това всички служители трябва да са инструктирани за действия в случай на инциденти, включително и топлинни удари.

Според Кодекса на труда работодател или длъжностно лице, което не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия при подобни високи температури, се наказва с глоба от 250 до 1000 лв. при първо нарушение, а при повторно – до 5 хил. лв. Приоритетно длъжностните лица ще обхождат строителните фирми, както и дружествата, чиято дейност е свързана с работа на открито.

Един коментар за “Сиеста, климатици, разхладителни напитки и стаи за почивка – иначе глоба до 1000 лв.

  • 29.06.2016 в 20:24
    Permalink

    Ако няма да се затруднят много проверяващите от Инспекцията по труда да се повозят в автобусите на Алекс О кей. Там да видиш условия на труд! И за пътуване.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!