258 четения

СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ. Жена с диплома на парамедик едва оцелява в Нова Върбовка

Галя Георгиева завършила с отличие, но у нас щат за тази професия още няма

 

55-ГОДИШНАТА ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА ОТ НОВА ВЪРБОВКА Е ПЪРВИЯТ ПАРАМЕДИК С ДИПЛОМА В ОБЛАСТТА, но едва оцелява без работа и гледа болния си от рак съпруг. Проблемът е, че в нашата страна на абсурдите има обявление в „Държавен вестник” за такава професия, но щат за нея в центровете за спешна помощ няма, установи репортерска проверка. Поредното недомислие у нас потвърди вчера и шефката на Спешна помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева. Тя обясни, че познава Галя и че тя наистина е първият парамедик с отлична диплома, но няма подходяща работа, която да й предложи. Редом с нея в областта били завършили и още двама млади мъже. Едва наскоро един от парамедиците бил назначен като шофьор в центъра, защото имало такава длъжност. Галя пък не можела да бъде шофьор, защото не отговаряла на тези изисквания. „За съжаление, нас никой не ни пита и този проблем зависи от здравния министър”, тъжно констатира д-р Хаджирадева.

 

ДРАМАТИЧНАТА ИСТОРИЯ НА ГАЛЯ

 

ВЕТЕРИНАРНИЯТ СПЕЦИАЛИСТ ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА БИЛА ОТГОВОРНИК В МАНДРА ДО 2012 Г. В КАМЕН И ПОСЛЕ СЪКРАТИЛИ ЩАТА и тя решила да се преквалифицира и записала да учи дистанционно за парамедик в Благоевград, когато в България се чу, че тази професия влиза в спешните центрове. Обучението й струвало към 2000 лева, но завършила с отличие, пише в дипломата от 2014 г. В началото дистанционната форма я смутила, но се справила отлично с още няколко мъже. Един от тях веднага си намерил работа с тази диплома в Румъния, където е и сега.

„Съдбата ми нанесе първия удар по време на това следване, защото тогава почина майка ми. Но се справих. После карах стаж в Спешния център в Горна Оряховица 260 часа, каквото бе изискването. След това отидох във В. Търново и ме приеха много добре. Но дотам. Оказа се, че тази професия е регистрирана в „Държавен вестник” от 2012 г., но и до днес няма статут и няма щатни бройки. Това не пречи да се дават дипломи обаче”, разказа Галя. Следването в Благоевград е било по програмата „Аз мога повече”, дипломата й е легитимна и никой не оспорва това. В нашата област и тогава, и сега такова следване няма.

СЛЕД ТОВА С ДИПЛОМА В РЪКА ГАЛЯ СЕ ВПУСКА В ЛАБИРИНТА НА БЕЗРАБОТНИТЕ. Има обаче молба за работа в Спешна помощ в областния град, която отлежава и чака по-добри времена или нов здравен министър. Междувременно се записва на борсата и пак чака работа.

 

ЖЕСТОК УДАР НА СЪДБАТА, ЗАРАДИ КОЙТО НЕ ЗАМИНАЛА ЗА ГЕРМАНИЯ

 

ДОКАТО ЧАКА ДЪРЖАВАТА ДА ИЗВИКА НА РАБОТА СВОИТЕ ПАРАМЕДИЦИ С ДИПЛОМИ, Галя си намира работа като парамедик в Германия и досега щеше да е там и нямаше да ни потърси със своята история, ако съдбата не й бе нанесла нов жесток удар – преди година съпругът й Георги, цял живот водопроводчик в Камен, се разболява от рак на стомаха. Той ходи всеки ден на химиотерапия във В. Търново и все още е в болнични от ТЕЛК, които са около 400 лева. Тези пари идват със закъснение, те са единствен доход на семейството, а само за животоподдържащи илачи на месец на мъжа му трябват над 500 лева.

КОЛЕГИ ОТ ВиК, ПРИЯТЕЛИ, ПОЗНАТИ, РОДНИНИ НАПРАВИЛИ КАКВОТО МОГАТ ЗА ГАЛЯ И ГЕОРГИ, които са заедно вече 26 години и имат голям син, но той едва успява да се грижи за себе си. Колегите на болния мъж събирали пари на няколко пъти за операция и лекарства, но това все се оказвало недостатъчно…

„Не искам да хленча, искам просто работа от тази държава! Затънали сме в борчове, всеки момент ще ми спрат тока. Едва събирам пари за хляб, а в градината ни още нищо не е готово. Продадох всичко, което имах – 10 дка ниви, златото от мама. В Нова Върбовка единствен кметът ни Тодор Илиев ми даде 100 лева от джоба си. Ходих при социалните в Стражица за помощ за Георги, но ми казаха, че съм закъсняла, а съм била продала и ниви, значи съм била богата?!”, едва сдържа риданието си Галя Георгиева.

В безизходицата си тя дори опитала да търси омбудсмана Мая Манолова, но засега безуспешно. Всъщност премълчава и друго – назад във времето дълги години е била управител на мандра в Стражица, но тя фалирала. Заради болестта на съпруга прекъснала регистрацията си на борсата, за да го гледа, но сега смята да се запише пак, макар това да не й дава светлина в тунела.

В СЕДЕМ ДРУГИ ОБЛАСТИ В СТРАНАТА В МОМЕНТА БЮРАТА ПО ТРУДА са обявили конкурси за обучение на парамедици срещу скромното заплащане от 10 лева на ден, а възрастта е 29 години. Тези хора ще бъдат обучавани по социална програма, а онези с дипломите за парамедици ще стоят без работа. Освен това Великотърновска област не е успяла да се вреди дори и по този проект, който всъщност няма да помогне на Галя и на другите като нея с диплома на парамедик. Галя Георгиева няма банкова сметка, няма дори интернет и компютър в Нова Върбовка. Има само мобилен телефон, който е връзката й със света и с вероятните добри хора, които биха се притекли на помощ след тази статия – 0876 659 775.

Нели СУКОВА

4 коментара за “СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ. Жена с диплома на парамедик едва оцелява в Нова Върбовка

 • 29.06.2016 в 22:21
  Permalink

  Проблемът на давещият се в ръцете на самият давещ се… Умението да живееш е майсторство, унаследено.

  Отговор
 • 29.06.2016 в 23:20
  Permalink

  Парамедик не е професия а самозаблуждение. Защо изобщо ги пускате тези глупости? Жената си е на мястото.

  Отговор
  • 30.06.2016 в 13:59
   Permalink

   Я прочети повечко първо и тогава давай квалификации !

   Отговор
 • 08.07.2016 в 17:34
  Permalink

  „почина майка ми. Но се справих“..на това не му се вика удар на съдбата, а естествен ход. Аз пък загубих баща си, при това на доста крехка възраст, но не го правя на въпрос. Всички се справяме някакси със загубата на близки

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!