Приложение Полски Тръмбеш

Читалището в Петко Каравелово чества 90 години от създаването си

Народно читалище „Постоянство 1926“ в Петко Каравелово празнува с тържествен концерт, посветен 90 г. от своето учредяване. На тържеството присъстваха гости от общината начело с кмета Георги Чакъров, който е и почетен жител на селото, кмета Любомир Ламбев, директорите на ОУ „В. Левски“ и ОДЗ „Незабравка“, председателя на пенсионерския клуб, председатели и секретари на читалища. В краткото си слово председателят на читалището Кина Тишева разказа за успехите на самодейните колективи и по-специално на групата за изворен фолклор, която през 2015 година завоюва златен медал и стана балкански шампион по фолклор на Балканския шампионат по фолклор „Еврофолк Жива вода – 2015″ в Хисаря, спечели и два сребърни медала от фестивала „Песни в полите на Балкана“ – с. Жълтеш, и от международния фолклорен фестивал „Плевен пее и танцува“. С тези свои постижения групата заслужи участие на Европейския шампионат по фолклор през тази година. Със самодейците бяха заснети и два филма за предаването „Фолклорна трапеза“ на телевизия „Родина“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На тържеството се отбелязаха и още два юбилея – на г-жа Кина Тишева, която вече 40 години е председател, и на г-жа Елена Симеонова, която 30 години ръководи групата за изворен фолклор.

В програмата взеха участие самодейните колективи към читалището, децата от детската градина, децата от училището Ева Наскова и Шенай Юсеинова. Малките първокласнички Мелиса Юсеинова, Аслъ Хасанова и Севинч Борисова под ръководството на своята учителка г-жа Верка Христова за първи път се изявиха на сцената. Изяви се и мажоретният състав под ръководството на г-жа Милена Василева. В програмата участие взеха и самодейците от пенсионерския клуб.

Програмата, продължила близо два часа, завърши с изпълнението на авторската песен „Село, село“, написана специално за Петко Каравелово – текст Кина Тишева, музика Георги Христов, изпълнена от всички самодейци от селото и деца от училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *