182 четения

Семейството на човека оркестър Пешо Съветския, за когото Петровден е национален празник

С Ирена се влюбили в ансамбъл „Полянци“, синът им е тяхното малко чудо

 

Когато в малкия Полски Тръмбеш се заговори за музика, първото име, за което се сещаме, е на Петър Петров – Пешо Съветския. Той е домакин на градското читалище вече 10 години и не спира да се занимава с музика – умее да свири на акордеон, пиано, тъпан, клавир… и на какво ли не още. Както се шегуват приятелите му – той е човекът оркестър. Заедно със съпругата и още 4 млади дами са инициатори за създаването на вокална група „Сияние”, която радва града с песните си и печели награди по различни фестивали.

Щастливото семейство
Щастливото семейство

Пешо е младолик и годините съвсем не му личат – догодина ще прави 50 г. – винаги усмихнат и готов да услужи на всеки. Влага сърце в работата си и се раздава за хората. Но за да стане такъв, най-голям принос имат неговите родители – те отдавна не са между живите, но и днес, когато запее тъжна песен, Пешо плаче за своята майка. Осиновен още от бебе, той е израсъл с всеотдайна любов, което го е направило прекрасен съпруг и баща днес. Родителите му са го подтикнали към музиката и в онези трудни времена му купуват първия акордеон – оригинален „Велтмайстер Супита“. През юношеските си години упорито търси и намира своята истинска майка и към днешна дата има едно голямо семейство, двама братя и племенници. А за обичта – празници много – имат четирима Петровци във фамилията и Петровден е национален празник за тях.

Най-малкият от тази „колекция” е 6-годишният Петър, когото двамата със съпругата си Ирена чакали 6 години, и когато вече почти се били отчаяли – чудото се случило. Малкият Петър е много умно и усмихнато дете, музикално като двамата си родители и когато го попитат какъв ще стане, като порасне – казва „мусикант като тати”! Още 5-годишен е в класа по пеене към читалището при г-жа Петя Василева – оказва се, че сцената го обича и няма никакво притеснение, когато с усмивка участва в различните концерти и тържества на детската градина и

Малкият Петър
Малкият Петър

читалището. Петър е и най-малкият читател в читалищната библиотека, където работи майка му – от малък е заобичал книжките и отдавна чете и пише сам. Наесен му предстои най-голямото приключение в живота му – да стане първокласник, което той чака с огромно нетърпение.

Голямата любов на Пешо е сегашната му съпруга Ирена – те се влюбват още когато тя е ученичка и играе в танцовия ансамбъл „Полянци”, където той постъпва като акордеонист след казармата – много неотразим и малко… женен. Тази любов ги следва през годините и след втория неуспешен брак на Петър се събират окончателно и завинаги. Живеят без брак няколко години, но по-късно – замислили се за дете – минават под венчило. Заедно и все още влюбени и днес, те се радват на слънчевото си момченце и споделят добро и лошо с усмивка и песен.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *