БСП Велико Търново с нови упреци към общината, готвят питания към кмета Даниел Панов

Червените бият тревога за тежкото положение на онкологичния център

 

СРЕДСТВАТА, КОИТО СА ПРЕДВИДЕНИ ПО ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДОВЪРШВАНЕ НА ТРЕНИРОВЪЧНОТО ИГРИЩЕ В СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ, СА С НУЛА лева приходоизточници, алармираха на традиционна пресконференция преди всяка сесия съветниците от БСП.

Според председателя им Валентин Ламбев това означава, че игрището за поредна година няма да се реализира, което става ясно от поредната промяна на инвестиционната програма, която ще се гласува днес на търновската сесия. Ламбев коментира и решение на местния парламент от тази пролет, което касае отчуждителна процедура на стойност 50 000 лв. Процедурата е приключила, парите са платени на собственика на земята, а въпросът се отнася до вътрешноквартална улица в комплекса „Търново хилс“. От БСП дадоха обратния пример как в продължение на 6 години администрацията не е намерила кураж, воля, усилия и средства да отчужди вече застрояващия се терен на Природо-математическата гимназия, но пък за по-малко от три месеца се намират 50 000 лв., за да стане улицата от частна общинска собственост.

„Доколкото ни е известно, този квартал не се обитава. Разбира се, такива процедури са допустими, когато има необходимост държавата или общината да придобие достъпа до обществени или жилищни сгради, които са с частен характер. По-големият въпрос е, че за три месеца проблемът е решен, при положение че общинският бюджет е на червено вече три години. В същото време за такъв сериозен проблем, какъвто е строежът в двора на ПМГ, за шест години не се е намерил вариант и средства“, бе категоричен Ламбев. По казуса с гимназията той припомни, че никой не е поискал експертна оценка за евентуално отчуждаване, въпреки че Общинският съвет по предложение на предишния или сегашния кмет е трябвало да го стори.

ОТ БСП КОМЕНТИРАХА И ТЕЖКОТО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИЯ ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР (КОЦ) във връзка с предстоящото удължаване на договора на управителя му д-р Мария Рачева. Според червените положението е тежко, а загубата за последното тримесечие по отчет е над 500 000 лв. Общината пък чрез решение на местния парламент е предоставила над 3 млн. лв. обществени средства на лечебното заведение, което обаче е и търговско дружество.

След настояване на съветниците управителят е предоставил бизнес план, в който се твърди, че за една година финансовото състояние рязко ще се подобри, тъй като след ремонта центърът ще може да извършва много повече на брой и вид манипулации, посочи още Ламбев. Но не скри, че опасенията на БСП са не само за недофинансиране от здравната каса, а може би и заради недобър мениджмънт. Той припомни още, че с решение на местния парламент от 2012 г. се промени нормативната база, така че управителят на КОЦ-а да стане такъв и на общинския тубдиспансер.

„Вече четири години не се обявява конкурс за управител на второто лечебно заведение. Ако няма положителни резултати след шест месеца, групата на БСП ще инициира дебат, включително и за промяна в мениджмънта на това дружество“, посочи Ламбев. И допълни, че за последните 6 месеца над 30% от персонала на КОЦ-а е напуснал, има намаление на средната работна заплата с над 25%, докато управителят получава над 3500 лв. заплата само за КОЦ-а, а за двете дружества – общо над 6000 лв. възнаграждение. В същото време средната работна заплата на лекарите в онкоцентъра е 820 лв.

БСП ще гласуват продължаване договора на сегашния управител само ако кметът се ангажира в срок от 30 дни да се обяви и проведе конкурс за шеф на тубдиспансера. Освен това червените ще подкрепят д-р Рачева за още три години начело на КОЦ-а, но с шестмесечен изпитателен срок.

От ръководството на партията съобщиха още, че имат няколко питания към кмета на днешната сесия.

Първото касае спортната площадка в кв. „Кольо Фичето“, а живущите там ще присъстват на заседанието. От БСП искат да знаят как ще се реши проблемът, каква е причината площадката да бъде изградена точно на това място, защо не са предприети действия по писмото от националния омбудсман, изпратено преди повече от месец и половина до местната администрация, и направени ли са постъпки до управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ за вземане на разрешение за преместване на съоръжението. Второто питане касае общинското търговско дружество „Паркинги и гаражи“ с два основни момента. Първо, колко от действащите служители са пенсионери и второ – запаленият преди време автомобил на небезизвестния Айдън, който беше на денонощен охраняем паркинг.

„Как е допуснат този палеж и има ли заведен иск срещу общинското предприятие от собственика на автомобила“, е въпросът към кмета Даниел Панов. Друго питане касае село Леденик, където е единственото сметище на територията на общината, отдадено чрез договор за концесия. Жители на селото алармирали, че оттам се изнася огромна мръсотия и кал от товарни автомобили, което е предпоставка за пътнотранспортни произшествия…

В КРАЯ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ НАПРАВИ И КРАТЪК КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА „БРЕКЗИТ”. По думите му излизането на Великобритания от ЕС няма да отслаби твърде много Съюза, защото бюджетът, който отделя тази страна на годишна база за ЕС, е 12 млрд., а тя получава обратно като помощи около 7 млрд., което е под 0,7% от брутния вътрешен продукт на Великобритания. Освен това тази държава винаги е била изключение от общите правила на ЕС, които важат и за нас, т.е. тя е била галеното дете на ЕС.

„С този референдум се решават вътрешни проблеми между двете основни партии и обществото стана заложник на конфликтите между консерватори и лейбъристи. Предстои дълга процедура и моето очакване е, че поне в следващите две години няма да има реални действия. Допускам, че крайната цел е била да се предоговорят още веднъж условията на Великобритания с Европейската комисия“, посочи Ламбев.

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *