11 четения

Горна Оряховица ще има един от най-хубавите стадиони

С общите усилия на държавата, Министерството на спорта и общината след няколко месеца „Локомотив” ще има един от най-хубавите стадиони в групата.

В момента се очаква откриване на процедура за избор на изпълнител за ремонт на терена и осветлението на стадиона, което ще се финансира с 1 милион лева от Министерството на спорта. Процедурата ще се управлява от ведомството на Красен Кралев, който преди няколко дни обяви в Русе, че поръчката ще е готова до 5 юли. По-реалистичният вариант е това да стане в края на месеца, а самото строителство да започне през август.

Паралелно с това ще се движи и реконструкцията и обновяването на останалата част от стадиона, което ще се финансира от общината. Проектирането се прави от архитект Юри Любомирски и е на етап съгласуване. По проекта се предвижда разширяване на сегашните служебни помещения в административната част на стадиона. Ще бъдат разширени съблекалните и ще се изградят допълнителни тоалетни във всяка. Ще има втора съдийска стая, лекарски кабинет, стая за допинг контрол. Под козирката ще има и място за продаване на билети, фен магазин, зала за пресконференции. За медиите се предвижда обособено място под терасата на козирката, където ще бъде изграден преспункт с 50 журналистически места. От северната страна на козирката ще бъде изграден специален подход – тунел към ВИП ложата, която е със 180 седящи места.

Общият капацитет на стадиона е 10 500 места. Ще бъде разделен на три сектора за домакини и един сектор за гости. Всеки от секторите ще има отделен вход и няма да има никакъв контакт между агитките на двата играещи отбора. В секторите за домакини ще бъдат монтирани 6500 пластмасови седалки. Секторът за гости и клетката са с 2000 места. Той е напълно отделен от местата за домакините. Влиза се директно от входа, който е до паркинга, предназначен за гостуващата публика.

Към стадиона има обособени 200 ВИП места за паркиране на специални гости и служебни лица. Още 1500 са паркоместата за публиката.

Разположението на стадиона е уникално и е много удобно за организация на спортни събития. Намира се в края на града, има достатъчно възможности за паркиране и бърз излаз към Велико Търново, Лясковец и селищата на общината. Така че, след като приключи реконструкцията, „Локомотив” ще има едно от добрите места за футбол в България.

Докато стадионът в Горна Оряховица бъде приведен към изискванията на БФС, „Локомотив” ще играе на „Лаута”. Клубът има договор със съименника си от Пловдив за ползване на стадиона и този договор е предоставен във футболната централа. Така че и по тази линия няма как да се поставя под съмнение бъдещето на горнооряховския „Локомотив” в Първа професионална лига, категорични са от ръководството на клуба.

Един коментар за “Горна Оряховица ще има един от най-хубавите стадиони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *