ДРАМА. Майка не може да вземе сина си при нея в Испания дори със съдебно решение по Хагската конвенция

Прокуратурата в Горна Оряховица започва проверка, защото бащата Теодор Крумов крие детето

 

27-ГОДИШНАТА ИСКРА ТОНЧЕВА ОТ ЛЯСКОВЕЦ МЕСЕЦИ НАРЕД НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ СИНА СИ ОТ БАЩА МУ Теодор Крумов и да замине за Испания, където работи, а детето ходи в учебно заведение. Младата жена има влязло в сила съдебно решение по Хагската конвенция за международно отвличане на деца и изпълнителен лист за предаване на момченцето, което скоро ще стане на 6 години. Въпреки документите, частния съдебен изпълнител и адвокатска гилдия, на 28 юни Искра не успява за четвърти път да си получи сина в общината в Лясковец, където е насрочено предаването. Причината е една – бащата не иска да даде детето и не иска да изпълни съдебното решение, което му е много добре известно и под него пише „не подлежи на обжалване“.

ПОСЛЕДНИТЕ ТВЪРДЕНИЯ НА 35-ГОДИШНИЯ ЛЯСКОВЧАНИН СА, че детето е болно и заведено на Нареченските минерални бани от неговата майка. Дали това е вярно, сега проверяват прокуратурата и полицията в Горна Оряховица и Лясковец. Ако се окаже, че бащата лъже, той ще бъде подведен под съдебна отговорност поне по две обвинения, потвърдиха вчера от държавното обвинение. Освен това по искане на частния съдебен изпълнител от В. Търново Ивелина Цанкова вече е поискана среща с психолог от социалните служби. Той трябва да се срещне с детето и бащата, за да разбере има ли проблем и какъв е той, и до края на тази седмица социалният доклад трябва да е готов. „Аз не съм прокуратура и полиция! Търся щадящ за детето способ, за да изпълня изпълнителния лист и да предам сина на майката. Не мога обаче да ползвам незаконни методи за това и бащата трябва да разбере, че трябва да изпълни съдебното решение“, каза вчера г-жа Цанкова. Полицията пък не може да арестува бащата, защото той всъщност се появява в дните, когато трябва да предаде детето, но винаги без него и с куп факти защо не може да стане!

 

ПЪЛЕН АБСУРД – ВОДЯТ СЕ ДВЕ ДЕЛА У НАС И В ИСПАНИЯ ЗА РОДИТЕЛСКИ ПРАВА

 

В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ И В ИСПАНИЯ – ДВЕ СТРАНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, има две висящи съдебни производства за присъждане на родителските права над малкия И. Делото в Испания се води от майката, а делото в Горна Оряховица се води от бащата. Според адвокат Мая Янкова, която защитава правата на майката, това е пълен абсурд.

„Преди повече от година в ГОРС бе образувано дело за родителски права, след като такова вече има в испански съд. Съдът в Горна Оряховица прекрати производството след нашите възражения за делото в Испания. Преди няколко месеца бащата Теодор заведе обаче ново такова дело пред ГОРС с мотивите, че почти две години синът му бил при него в Лясковец. Въпреки това този съд пак прекрати това производство за втори път. Окръжният съд обаче наскоро реши, че дело трябва да има, то сега е висящо в ГОРС. Така в момента за съдбата на това дете има висящи две съдебни дела пред две държави от Европейския съюз, което е абсолютно недопустимо…“, заяви вчера адвокат Янкова. Делото в Испания за присъждане на родителски права пък е спряно преди близо две години, за да се върне детето там и процедурата да продължи да се гледа.

Испанските власти пращат писма до българските в лицето на правосъдното министерство, за да бъде предадено детето на майка му и то да се върне с нея в Испания. Защото преди това испанското правосъдие е дало привременните мерки за момченцето на майка му. Освен това има и решение за отвличане от бащата по статута на Хагската конвенция, което пък е от края на 2015 г.

 

ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ГОЛЯМА ЛЮБОВ, КОЯТО СЕГА Е ЛЮТА БИТКА ЗА СМЕТКА НА ДЕТЕТО

 

ИСКРА ТОНЧЕВА Е ЗАВЪРШИЛА МАГИСТРАТУРА В СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ В СВИЩОВ. Преди години среща любовта на живота си Теодор, който е разведен с дете. Двамата решават да заминат в Испания преди повече от четири години. Тя си намира работа в оранжерия за цветя в Ел Ехидо, провинция Алмерия. Казва, че се чувства добре и е доволна от работата и парите. За Испания заминават тримата – тя, Теодор и малкият им син, който е роден тук и тогава е на годинка и половина. Младите разчитат на помощта на нейната майка, която също е на гурбет в това испанско село.

Половин година след като отиват в Испания, двамата млади се разделят. Тя и синът й остават в една квартира, а Теодор си намира друга и още известно време е там. Според Искра той започнал да я бие и тормози, но раздялата била взаимна.

„Никога не съм го лишавала от достъп до детето, там го вземаше от градината, не е имало проблеми. После той се върна в България през февруари 2013 г. След това аз си дойдох с детето в Лясковец в отпуск да се види с баща си, с моите роднини. По-късно си заминахме с малкия за Испания и през лятото на 2014 г. пак си дойдохме. Тогава Теодор изведнъж ми заяви, че разваля пълномощното аз да гледам детето и то повече няма да замине с мен в Испания“, разказа Искра Тончева. В Лясковец бившият й приятел е заявил още, че може да се съберат отново и така тя ще вижда детето си.

ИСКРА СЕ ВРЪЩА В ИСПАНИЯ САМА И ЗАПОЧВА ДА ТЪРСИ АДВОКАТИ И ДА ВОДИ ДЕЛА. Говори испански и си намира адвокатска кантора. Печели делото за привременни мерки и стартира за родителски права. Завежда дело и у нас по Хагската конвенция за международно отвличане на деца и в София печели. Според статистиката у нас рядко се водят такива дела и още по-рядко се печелят, но Искра Тончева е сред малцината, успели да се сдобият с лист хартия, която засега явно не върши работа и не всява респект.

НАСКОРО ИСКРА СИ ИДВА ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ И С ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ В РЪКА започва да си иска сина. Вече би трябвало да е в оранжерията в Ел Ехидо, в противен случай може и да остане без работа.

„Сега съм решена на всичко, но без сина си няма да се върна в Испания. Тормозът продължава вече две години. Аз си идвам, той ми дава да виждам детето, но само с него – за половин час и на кафе. Сега от 6 юни до 28 юни сме правили четири опита съдебният изпълнител да ми предаде детето, но всичките са неуспешни. След като синът ми бил в болница в Неречен, съм звъняла на Теодор над 50 пъти и не ми вдига. Накрая се обади и потвърди, че детето било там. Когато казах, че паля колата и отивам, той не пожела“, разказа още Искра.

ОТКРИХМЕ ЗА КОМЕНТАР И БАЩАТА ТЕОДОР КРУМОВ:

„Има си процедури и трябва да се спазват. Вие си пишете каквото искате, но аз съм предал всички документи на прокуратурата и чакам отговор. Никога не съм отказвал да предам детето, но просто сме в Наречен и като свърши лечението, ще се върнем. Когато се насрочи час за предаване, ще съм там. Но най-добре питайте адвоката ми“, каза бащата и затвори.

ВМЕСТО КОМЕНТАР: Това не е първата подобна драматична история за родителска война за сметка на едно невръстно дете. В този случай обаче документите казват едно, но на практика се оказва съвсем друго – всеки прави каквото си иска и не зачита нито държава, нито морал, нито съд!

Нели СУКОВА

11 thoughts on “ДРАМА. Майка не може да вземе сина си при нея в Испания дори със съдебно решение по Хагската конвенция

 • 30.06.2016 в 16:01
  Permalink

  Напротив, Сукова, напротив! Това е истински баща и мъж, чието поведение е изключително морално и буди само възхищение! Момчето има нужда и от баща. Детето има нужда от двама родители, за да стане дете… и поне докато е дете. Бащата, как ще осъществява родителските си задължения и права, като детето му е в Испания? Или, само да плаща издръжка, докато Искра „бере цветя“ по оранжериите? И какво отношение може да има испански провинциален съд за съдбата на българско дете, от български граждани… Компетентен е българският съд. В случая, поздравления за ВТОС! ГОРС, явно е НЕКОМПЕТЕНТЕН.
  В 99% от случаите, съдът дава родителските права на жените… В положението на Искра са почти всички бащи в България. Но за тях не пишете статии. Много пристрастна статия… феминистка и сексистка, без опит дори да се поставите в положението на бащата.

  Отговор
  • 01.07.2016 в 4:56
   Permalink

   ГОВОРЕНО Е С БАЩАТА ! РЕШЕНИЯТА СА В ПОЛЗА НА МАЙКАТА ! И ЗАЩО АВТОРКАТА ДА Е НА НЕЙНА СТРАНА ?! МАЙ ТИ СИ ВЪТРЕ В ТАЗИ ИСТОРИЯ И ПОЗНАВАШ ТАТКОТО. Като гледам майката е потърсила вестника, защото не го е направил бащата, като е толкова загрижен ?

   Отговор
   • 01.07.2016 в 10:21
    Permalink

    Не, не познавам бащата, но много бих искал лично да го поздравя и да му стисна ръката за истински мъжкото поведение. Човекът се бори и отстоява правото си да бъде родител! Повечето бащи, в неговото положение се примиряват с явната дискриминация на съда, социалните служби (доминирани изцяло от жени). Как, един баща може да присъства пълноценно в живота на детето си, още повече, че в случая става въпрос за момче, в рамките на 2-3 дни месечно? Толкова дава съда, за бащите… А, когато майката е отвлякла детето и живее на другия край на континента? Защо не се пишат сълзливи статии, с бомбастични заглавия „ДРАМА…“, като всеки ден, само в ГОРС има поне 1 развод и поне 1 дете на ден остава сирак, само с един родител – майката.

 • 01.07.2016 в 9:51
  Permalink

  Решенията на някакъв забутан провинциален съд в далечна Испания, нямат никакво значение за случая. Става въпрос за българско дете, момче, което има нужда от баща. Бащата, който аз не познавам, в случая полага грижи за детето, а „майката“ иска да бере цветенца по оранжериите… Ми, да си бере цветенца. Впрочем, очаква се тълкувателно решение на ВКС, точно по този казус: Има ли право, родителят с „присъдените“ родителски права, да изведе детето в чужбина и да лиши детето от баща (в 99% от случаите)… Очаква се и промяна в СК, касаеща и въвеждаща споделеното родителство, което ще бъде изцяло от полза за децата, които сега растат и се възпитават само от озлобени майки, използващи бащите само за плащане на издръжка… Големите губещи, в сегашната ситуация са децата. Печеливши са само адвокатите… А авторката на статията, можеше да ни спести името на адвокатката на Искра…

  Отговор
  • 01.07.2016 в 17:08
   Permalink

   За жалост това правило почти винаги детето да остава при майката дава „сила“ на много жени да се развеждат и изнудват мъжете. Индиректно е и причина за много разводи. Жената е сигурна, че детето ще остане при нея и злоупотребява с това. Ако шансът е 50/50, доста щяха да мислят дали искат да рискуват. Много от разводите са на принципа „аз не мога повече така“ – защото гледала по филмите как разни патки се правят на мъже.

   Отговор
 • 01.07.2016 в 10:19
  Permalink

  Няма право да го извежда в чужбина без разрешението на бащата/другия родител/.Като иска да е при нея да си стои в БГ

  Отговор
  • 01.07.2016 в 12:54
   Permalink

   РЕШЕНИЕТО Е НА АПЕЛАТИВЕН СЪД СОФИЯ ! ЗАБУТАНИЯТ ИСПАНСКИ СЪД НЯМА ВРЪЗКА С ФАКТА,ЧЕ НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯЛА СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ И ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ ПО ХАГСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДНО ОТВЛИЧАНЕ НА ДЕЦА ! РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА ОЩЕ НЕ СА ДАДЕНИ НА НИКОГО ! ДЕТЕТО Е ДАДЕНО НА МАЙКАТА С ВРЕМЕННИ МЕРКИ ,А БАЩАТА ДО ДЪРЖИ ДВЕ ГОДИНИ ПРИ НЕГО . ТОЙ КАТО ТОЛКОВА ГО ИСКА ЗАЩО НЕ Е СТОЯЛ В ИСПАНИЯ ?!

   Отговор
   • 01.07.2016 в 13:36
    Permalink

    Адвокат(к)е, по-добре е да се захванете със съставянето на хороскопи…
    Чл. 107. (1) Иск срещу лице с неизвестен адрес се предявява пред съда по постоянния адрес на неговия пълномощник или представител, а ако няма такъв – по постоянния адрес на ищеца.
    (2) Правилата по ал. 1 се прилагат и към ответник, който не живее в пределите на Република България на постоянния си адрес.

   • 01.07.2016 в 17:18
    Permalink

    Трудно мога да си представя идеално-сферичният идиот, който би Ви платил някакъв хонорар за да му споделите експертизата си в областта на правото.
    Защо просто да не ги хвърли на улицата тия пари?
    Статистически, гарантирано ще попаднат в ръцете на по-умни хора.

 • 02.07.2016 в 21:23
  Permalink

  Чудя се колко глупаво и едностранчиво е написана тази статия! Що за псевдо-журналистически бъркоч без дори да се потърси мнението на другата страна, на съда или поне на адвокат, на държавните органи за закрила на детето и прочие!

  Отговор
 • 02.07.2016 в 21:26
  Permalink

  Извинявам се много…видях, че го е засукала тази Сукова… в този случай няма даже какво и да се чудя…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.