Омега-3 мастните киселини намаляват с 10 на сто риска от смърт вследствие на инфаркт

Консумацията на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в големи количества в някои риби, като сьомгата и сардината, намалява с 10 на сто риска от смърт вследствие на инфаркт на миокарда, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Става въпрос за широкомащабно изследване, базирано върху анализиране на кръвни проби, за да се установи взаимовръзка между омега-3 мастните киселини и честотата на инфарктите. Използвани са данни от 19 проучвания в 16 страни.

Изследването обхванало 45 637 участници. 7973-ма участници получили за пръв път инфаркт на миокарда, като 2781 от тях умрели. Учените не установили взаимовръзка между кръвни маркери на омега-3 мастни киселини и намаляване на риска от несмъртоносен инфаркт. Това навежда на мисълта, че съществуват специфични механизми, свързани с по-малка смъртност.

„Новите резултати, които включват тези от много предишни проучвания, предоставят най-цялостната досега картина за превантивния ефект от приемане на омега-3 мастни киселини срещу сърдечносъдови болести – заяви Лиана Дел Гобо от Станфордския университет в Калифорния. – Резултатите от различни изследвания са сходни, независимо от възрастта, пола, расата, наличието или отсъствието на диабет, употребата на аспирин или лекарства за понижаване нивото на холестерола.“

„Получените резултати подкрепят необходимостта да се консумира риба или омега-3 мастни киселини в рамките на здравословен хранителен режим“, допълни ръководителят на екипа д-р Дариуш Мозафариан от университета Тъфтс в Бостън.

Освен голямо количество омега-3 мастни киселини, рибите съдържат някои специфични протеини, витамин D, селен и други минерали, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *