12 четения

Повече здравни рискове има за гейовете и лесбийките

Хомосексуалистите и бисексуалните са застрашени повече от проблеми, свързани с психичното и физическото здраве, тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол, в сравнение с хетеросексуалните, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Заключенията се обясняват с дискриминацията спрямо тези общности.

В рамките на изследването, извършено през 2013-2014 г. в САЩ, данни за здравословното състояние, тютюнопушенето и консумацията на алкохол на 525 лесбийки, 624 хомосексуалисти и 515 бисексуални били сравнени с тези на 67 150 хетеросексуални.

„Получените резултати разкриват, че в общността на лесбийките, гейовете и бисексуалните се наблюдават значими несъответствия, що се отнася най-вече до психичното здраве, а също до употребата на алкохол и тютюнопушенето“, отбелязаха авторите на изследването. „Несъответствията вероятно могат да се обяснят със стреса, който се дължи на маргинализацията на общността на хомосексуалистите и бисексуалните заради сексуалните им предпочитания.“

Оказало се, че 16,9 на сто от хетеросексуалните страдат от умерена или сериозна форма на психичен стрес, докато това се отнася за 25,9 на сто от гейовете и 40,1 на сто от бисексуалните. 10,9 на от от бисексуалните мъже имат проблеми с алкохола, при 5,7 на .сто от хетеросексуалните и 5,1 на сто от гейовете. Освен това гейовете и бисексуалните мъже по-често са пушачи в сравнение с хетеросексуалните мъже, поясни ръководителят на екипа Гилбърт Гонсалес от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!