Прибрали кола за скрап, защото била прашна, собственикът ще съди общината

Автомобилът бил спасен в последния момент от рециклиране

 

НИЩО НЕПОДОЗИРАЩ ШОФЬОР ОСТАНА БЕЗ КОЛАТА СИ, КОЯТО БИЛА ПРИБРАНА И ДАДЕНА ЗА СКРАП САМО ЗАЩОТО БИЛА… ПРАШНА. Автомобилът бил напълно редовен, макар и ползван рядко, но бил вдигнат при последната акция на Община Велико Търново за прибиране на изоставени коли. „По правило собственикът е трябвало да получи констативен протокол и заповед за премахване от кмета. Такива той няма. Просто една сутрин става и вижда, че му няма автомобила, след което го открива на пункт за вторични суровини в Поликраище.

Според него най-вероятно градоначалникът Даниел Панов е бил подведен да подпише документа, без да бъде проверен случаят“, разказа адвокатът на потърпевшия Пламен Копанов. Собственикът Димитър Колев държал своя „Фолксваген Поло”, модел 1997 година, паркиран на ул. „Любен Каравелов“ 50, но не се качвал често в него, защото почти целият му ден минавал в служебния автомобил. Личната си кола той взел преди година и половина. Заради рядката употреба и валежите обаче машината натрупала прах и явно затова е била прибрана, заради леко неугледния си вид.

Колев видял предупредителен стикер, залепен на тротоара, и веднага си потърсил автомобила на наказателния паркинг. Там обаче го нямало. Липсвал и в списъка на вдигнатите от паяка неправилно паркирали коли. Тогава го посъветвали да провери на базата за скрап в Поликраище, поддържана от фирмата „Максима 2000“ ЕООД, с която кметството имало договор за рециклиране на изоставени трошки.

ПОЛОТО СЕ ОКАЗАЛО ТОЧНО В БАЗАТА И ПРИГОТВЕНО ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ. ОТ НЕГО ЛИПСВАЛИ ГУМИ И СТЕРЕОУРЕДБАТА. Освен всички щети Димитър Колев бил принуден да плати и 144 лв. под формата на такса за паркиране, за да може да си прибере и ползва колата. Ако е бил предупреден, че ще му я вземат, по нормалния начин и е имал възможност да докаже, че МПС-то е редовно, нямаше да се стигне дотук. Уведомленията понякога се качват и в сайта на общината, но съгласете си, кой от 80-те хиляди притежатели на коли в града всеки ден влиза в страницата, за да провери дали не са му взели случайно автомобила за скрап“, коментира юристът Копанов.

САМО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ Е ИЗДАЛ 37 ЗАПОВЕДИ ЗА ПРИБИРАНЕ НА ИЗОСТАВЕНИ ТРОШКИ, информираха от администрацията му. МПС-тата, оставени на произвола, са един от най-големите проблеми за града. На возилата без регистрационни номера и с неизвестен собственик предписанието се залепва под формата на стикер. При неизпълнение на предписанието кметът издава заповед за принудително преместване на общинската площадка, определена за тази цел. Дейността се извършва от фирма „Максима-2008” ЕООД, която притежава необходимите разрешителни. Досега комисията е установила 250 излезли от употреба автомобили, паркирани (изоставени) върху общински площи. На собствениците са изпратени предписания, като 95 вече са изпълнени. Издадени са 37 заповеди на кмета за принудително преместване на возилата, чиито собственици не са изпълнили дадените им предписания. Ако то не бъде направено, следва принудително преместване, което струва 500 лева и още 500 лева глоба по местната екологична наредба.

Последната масирана акция по разчистване на града от зарязани коли бе миналото лято. Тогава бяха издадени предписания и заповеди за 150 возила. След заплахата от глоби повечето от собствениците сами се погрижиха за тях.

Събраните коли престояват две седмици, преди да се разфасоват. В този срок съгласно Наредбата за местните данъци и такси притежателите им могат да си ги приберат, но ще трябва да плащат по 7 лв. на ден, обясняват от общината.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “Прибрали кола за скрап, защото била прашна, собственикът ще съди общината

 • 30.06.2016 в 16:24
  Permalink

  Тия с тия боклуци дето задръстват паркинзите много важни- да им ги махат всичките още има.
  Да си я прибере у тях като му харесва не да задръства града.

  Отговор
  • 01.07.2016 в 5:04
   Permalink

   Nauchi se da chetesh i togava pishi! Kolata e spqna pred doma mu, na pokriva li da q pokachi?? Ili samo da pishem, che i nas da ni ima v neta!

   Отговор
 • 01.07.2016 в 11:18
  Permalink

  Тези от „Паркинги и гаражи“ да не излизат от съда и цял живот автомобили да изплащат. Заплата в къщи да не носят!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *