Хрущяли от крава дават надежди на милиони болни от артрит

Учени от университета в Пенсилвания дадоха надежди на милиони хора, болни от артрит, след като успяха да отгледат нова хрущялна тъкан от крави, съобщава в. „Дейли мейл“.

Когато при хората хрущялът на ставите получи увреждания, следват болезнени заболявания, които могат да доведат до тяхното инвалидизиране. Екипът на д-р Ибрахим Озболат се надява да намери лек за артритните болести, като отгледа човешки хрущял по подобен начин. Така ще се произвежда по ефективен начин заместващ материал за увредените стави.

В експериментални условия американските учени могли да получат този заместител, много подобен на човешкия хрущял. Те отгледали клетки в много тънки тръбички, няколко стотни от сантиметъра. Тръбичките били направени от екстракт от водорасли. Изстисканите през специален накрайник нишки могат да бъдат подредени в редици с нужната форма. След около половин час „принтираният“ хрущял стяга дотолкова ,че може да бъде пренесен в лабораторна паничка. Тогава нишките се сливат една с друга. Така могат да се изваят хрущяли под всяка желана форма. Учените могат да копират оригиналната му структура в човешките стави, като наслагват хоризонтални и вертикални слоеве нишки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.