Новини

350 работни места в региона стоят незаети, някои даже с 1500 лв. стартова заплата

Най-търсени са учителите, шивачите, техниците и компютърните специалисти

 

няколкостотин работни места в цялата област стоят незаети, независимо че възнагражденията за тях са доста примамливи. 1500 лв. стартово предлагат на програмисти и супервайзори в Г. Оряховица и Велико Търново, но желаещи не могат да се намерят. Повече от 350 са незаетите позиции, показа наша справка в бюрата по труда.

Причината е прозаична – голяма част от хората предпочитат трудов ангажимент в сивия сектор и паралелно да получават обезщетения за безработица или фактът, че не могат да се намерят квалифицирани специалисти. Не е за подценяване и това, че доста от предложенията за работа включват изключително недостойно ниски възнаграждения, които не могат да покриват естествените нужди на работника.

Сред най-търсените на пазара на труда са компютърните специалисти. В момента в Свищов фирми, държавни учреждения и даже банки опитват да открият подобни кадри, а стартовите възнаграждения са от 1500 лв. В крайдунавския град се набират и специалисти по технически науки, които да преподават в местните училища, а заплатите за тях започват от 800 лв.

Петима човека за работа в преработващата промишленост така и не могат да намерят в Стражица, където безработицата е сравнително висока. Първоначалното възнаграждение от 340 лв. трудно мотивира кандидатите и те предпочитат да си стоят вкъщи и да карат на помощи. Готвачите и сервитьорите също се оказват доста ценни като кадри, като във всяка една от 10-те общини има обявени дузина позиции за тях.

 

15 МАГАЗИНА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СИ ТЪРСЯТ ПРОДАВАЧИ

 

Това е едно от масовите предложения в местното Бюро по труда. Възнагражденията варират в зависимост от вида на търговския обект, но стартовите започват от 400 лв.

В региона масово се набират и шивачки. Това обаче е професия, която изисква умения, и само по-сръчните си докарват добри доходи. „Набираме и мъже, стига да искат. Има даже запитвания”, коментират трудовите посредници. В старата столица и съседна Горна Оряховица има и над 10 свободни позиции за учители в начален етап. Без бонусите заплатата на педагозите започва от 500 лв., пише в характеристиките на позицията. Над 30 са незаетите позиции за педагози в цялата Великотърновска област. Предложенията са както за младши, така и за старши преподаватели в забавачки и средни училища. Възпитатели се търсят във всички общински центрове, но най-вече те са кът за Стражица, Златарица, Свищов и Павликени.

Преподаватели за средни училища и за професионално обучение се търсят в община Горна Оряховица. Учителите по английски и други западни езици пък са чакани в Свищов, Велико Търново, Лясковец, Полски Тръмбеш и Павликени.

Трима дърводелци търсят в Свищов, електротехници, заварчици и шлосери от месеци опитват да ангажират няколко фирми в областния център, Павликени, Горна Оряховица и Лясковец.

660 лв. месечно без добавките могат да си докарат машинни механици и техници. Професиите се оказват също така редки, за разлика от миналото, когато средните училища буквално бълваха такива кадри. Около 30 са свободните позиции в Павликени, Велико Търново, Сухиндол, Лясковец и Горна Оряховица.

Масово се търсят и медицински лица, включително лекари и санитари.

С. МАРИНОВ

7 thoughts on “350 работни места в региона стоят незаети, някои даже с 1500 лв. стартова заплата

 • Машинен механик и техник за 660 лв???!!!Вие на кой свят живеете бе Уважаеми работодатели?Слагате единица отпред … поне … и може би тогава някой да се навие!

  Отговор
 • Докато работодателите плащат заплати като на чистачи и метачи от третия свят на работници и служители, които имат висока квалификация, умения и опит в нормални професии, живеещи в страна членка на ЕС, единственото, което ги очаква, е фалит! Ако те не проумеят, че човек работи, не за да оцелява физически, а за да се развива и духовно и … забележете, да отгледа следващото поколение работници, самите те ще преминат от другата страна на барикадата и ще продават своя труд, а няма да наемат други да работят за тях. Ако до 2-3 години възнагражденията в България не се изравнят със средноевропейските равнища, страната е обречена на разпад и тотално обезлюдяване и обезбългаряване.

  Отговор
 • Извинявайте но къде са публикувани тези свободни позиции за учители в начален етап. На страницата на РИО, където трябва да се обявават официално – няма такива места. Или пак поредната лъжа. Местата са предварително заети от „наши си хора“ и се пускат обяви посj фактум.
  Колко млади педагози не могат да се реализират, защото нямат „свой човек в общината или РИО на МОН“ с претекста: „Нямате трудов стаж“. А къде и как да го придобият?
  Извървявали ли сте пътя на следене на обявени места; ходене по училища и гонене от там, защото няма обявено свободно място към РИО; последващо тичане по училища и села и подаване на документи / а вижте обявата и в момента за ЦДГ с. Ресен от днес за утре / и след това разочарованието от отговор „Съжаляваме, но нямате стаж!“

  Отговор
 • Ето копие на информацията от РИО на МОН – В. Търново

  ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов“ – Ресен Учител в детска градина по чл. 68, ал. 1, т. 1 от КТ във връзка с чл. 70 от КТ Висше образование;Специалност: Предучилищна педагогика или ПНУП;

  Проф. квалификация „учител“;

  Други изисквания: обилност, комуникативност, работа в екип, компютърна грамотност, умения за писане и управление на проекти.
  Заявление; Копие на документ за самоличност; Професионална автобиография CV; Диплома за завършено висше образование и приложение към нея; Препис-извлечение от трудова книжка;Свидетелство за съдимост и Медицинско свидетелство за общо здравословно състояние със заверка от Център за психично здраве; Мотивационно писмо Срок на подаване на документите до 16.00 часа на 01.07.2016 г. тел за контакт 0896000951
  Дата на обявата – 30.06.2016 г.

  Отговор
  • член 68 и член 70 не са хубави всички търсят член 67

   Отговор
 • Защо няма информация на страницата на РИО на МОН за тази ваша информация: цитирам от вашето съобщение:“ В старата столица и съседна Горна Оряховица има и над 10 свободни позиции за учители в начален етап. Без бонусите заплатата на педагозите започва от 500 лв., пише в характеристиките на позицията. Над 30 са незаетите позиции за педагози в цялата Великотърновска област. Предложенията са както за младши, така и за старши преподаватели в забавачки и средни училища. Възпитатели се търсят във всички общински центрове, но най-вече те са кът за Стражица, Златарица, Свищов и Павликени.Преподаватели за средни училища и за професионално обучение се търсят в община Горна Оряховица. Учителите по английски и други западни езици пък са чакани в Свищов, Велико Търново, Лясковец, Полски Тръмбеш и Павликени.“

  Отговор
 • Ами докато политици и ВКР-тат поддържат изкуствен висок стандарт на живот с парите от нашите данъци, без да са свършили работа за 3 лева през живота си, никой няма да стане слуга за по малко от 300 евро на месец. Той и Боко Тиквата затова не бърза да въвежда еврото. Че в Европа ще ни се смеят като видят пенсии от по 70-80 Евро. Пак са по добре от тези преди Евросъюза дето бяха по 5-6 Евро. Но пък проруските ни бизнесмени отдавна влязоха в Европата с Панамери. Не ходят при любимият си Путин. Защо ли ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *