Новини

6500 души даряват добро във Фейсбук групата „Подарявам – Велико Търново”

Мебели, електрически уреди, дрехи и обувки са само миниатюрна част от вещите, които безвъзмездно предоставят и получават хиляди местни хора в най-голямата търновска Фейсбук група за благотворителност. Тя носи името „Подарявам – Велико Търново“ и съществува от почти три години. Функционира на принципа на отворените базари, където едни оставят ненужни за себе си предмети, но необходими за други.

Създател на страницата е 25-годишният великотърновец Светлин Тачев. Младият мъж обясни, че Фейсбук кампанията е продължение на инициативата „Безплатен пазар“, която преди време се провеждаше в парка „Марно поле“. „Идеята е, че всеки, който има нещо ненужно, може да го предложи, а този, който има нужда – да го вземе. Трябва да се научим да споделяме, за да се откъснем от консуматорската култура, която ни заобикаля“, уточни Светлин Тачев.

Преобладават обяви за дрехи и обувки, но все по-често хората предоставят и скъпи вещи. Такъв е случаят с Евгени Иванов, който подари запазена двойна дървена дограма за прозорци, Симона Крумова – вентилатор и конвекторна печка, Людмил Егов – настолен компютър, Калоян Здравков – детско креватче.

Райна Иванова пък периодично подарява бебешки дрешки, които вече са умалели на детето й. Обяснява постъпката си със стремежа да помогне на родители, които нямат достатъчно средства. „Разходите по отглеждане на едно бебе са големи. Само памперсите едва се покриват от детските помощи. Нищо не ми коства да дарявам дрешки, които моят син няма да облече вече, защото са му умалели, а по този начин семейният бюджет на младо семейство с дете ще бъде облекчен“, сподели тя.

Не са малко и тези, които споделят учебници и книги. Освен за дарения десетки хора в социалната мрежа използват страницата, за да получат съвети за по-евтини услуги в сферата на здравеопазвнаето, строителството и други в старата столица.

Понякога обаче се случва в групата да бъдат изтрити постове на хора, които злоупотребяват с кампанията. Това са предимно потребители, които рекламират страници с търговска цел.

„Подарявам – Велико Търново” помага и за откриването на дом за животни, които иначе биха били безпризорни. Така наскоро Мария Павлова от Джулюница намери добри стопани за три малки котета.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *