19 четения

Във Велико Търново обмислят нова общинска фирма за строителство и ремонт

във велико търново се обмисля създаването на нова общинска фирма, която да поема изцяло строителството и ремонтите на тротоари, междублокови пространства и общински обекти. Новото предприятие ще пести до 40 на сто от стойността на работата, която в момента се поръчва на частни фирми, изчисляват местните финансисти и дават пример за отличната работа на също така новосъздадената общинска фирма „Зелени системи”.

В момента в местния парламент вървят дискусии за бъдещото предприятие. Ефектът от него ще е главно от цената на услугата, тъй като фирмата няма да си калкулира стандартната печалба от 20 на сто за ремонтите, както правят частните предприятия, ще закупува материали, включително тротоарни плочки и т.н., без оскъпяване и няма да калкулира ДДС за услугата си, което също натоварва разходите.

Така се очаква цените, които в момента общината плаща за ремонти, да са минимум с 40 на сто по-ниски. Градоначалникът Панов направо ахнал, след като направил своя проверка за това колко струват обикновени тротоарни плочки например и какви цени в действителност отчитат частни фирми, които досега са били наемани за ремонти.

Само допреди няколко години кметството имаше свои фирми „Благоустройство” и „Комунално стопанство”, които се занимаваха с почистване и поддръжка на инфраструктурата. Заради лошото управление обаче и Закона за обществените поръчки, който предвижда търгове за всички проекти, те бяха закрити. Междувременно обаче разходите за озеленяване, сметосъбиране, почистване и поддръжка нараснаха с около 4 млн. годишно. В отговор на това кметът Даниел Панов създаде фирма „Зелени системи”, която вече е с 80 работни места и работи много добре и доста качествено.

Според изчисления само на година хазната отделяше по 1,4 млн. лв. в посока частни фирми за поддръжка на зелените площи.

На редовното заседание на местния парламент идния месец ще бъде разгледано създаването на новото предприятие. Заради различни лобита на частни строители обаче се очаква някои местни парламентаристи да са против.

С. МАРИНОВ

 

4 коментара за “Във Велико Търново обмислят нова общинска фирма за строителство и ремонт

 • 01.07.2016 в 13:25
  Permalink

  Дойде ли им ума в главите. Същото нещо направи новия млад кмет на Ботевград. Създаде отново БКС. Стария мафиотски кмет прибираше комисионна от частните фирми.

  Отговор
 • 01.07.2016 в 15:02
  Permalink

  Хората във Велико Търново точно това очакват. Градът е малък и всички знаят кои хубавци са като кърлежи върху общинския бюджет.

  Отговор
 • 01.07.2016 в 16:22
  Permalink

  Тази фирма да поеме и ремонта на фасадите на сградите, а не само общината да пише предписания . Дано кметът преодолее лобитата и безхаберието на съветниците и градът ще придобие друг облик.

  Отговор
 • 04.07.2016 в 9:32
  Permalink

  20% печалба в частните строители? Двеста процента е! За сметка на понижаване печалбата /без печалба не може, защото трябва да се инвестира в технологии/, Общинската фирма може да дава добри заплати за да привлече добри майстори.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!