25 четения

Глинена плочка на 5000 години удостоверява, че на работниците е било плащано с бира

Глинена плочка на 5000 години, открита в месопотамския град Урук, удостоверява, че на работниците е било плащано с бира за извършената работа, съобщава сайтът Ню сайънтист.

Този град, който се намира в днешен Ирак, бил известен със своите зикурати, наподобяващи съвременните небостъргачи. Жителите на Урук разменяли стоки срещу пари, забавлявали се с игри на дъска и често изкарвали бирени надници. Всичко това било маниакално документирано върху глинени плочки, изпълнени с клиновидно писмо.

Един подобен артефакт попадна в Британския музей. „На една от плочките открихме изображения на човешка глава, хранеща се от купа, което означава „порция“ и конусообразен съд, означаващ „бира“, споделя изследователката Алисън Джордж. Отстрани имало и отметки по колко бира се падала на всеки работник.

Бирените надници не били популярни само в Месопотамия. Те се разпространили и в Египет. Строителите на пирамидите получавали по 4-5 литра „хонорар“ в пиво за извършената работа. През 14-и век на английския поет Чосър било заплащано с вино.

В древността на бирата не се гледало като на напитка за развлечение, а като на хранителен продукт, уточняват изследователите. А по времето на Чосър виното го имали като източник на здраве при бушуващите чумни епидемии.

И в наши дни алкохолът бе използван като стимул. През 2013 година властите в Амстердам стартираха спорна програма за алкохолици. Те получаваха възнаграждения в бира, за да събират боклука в града.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!