7 четения

Държавата дава 2 млн. лв. на ВТУ за оздравителната му програма

Пенсионерите от университета си тръгват, но няма средства за обезщетенията им

 

МАЛКО НАД 2 МЛН. ЛВ. ДАВА ДЪРЖАВАТА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ КАТО ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ ЗА ОЗДРАВИТЕЛНАТА ПРОГРАМА, КОЯТО ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ СТАРТИРА. Мерките са одобрени от Министерството на финансите миналия ден и средствата трябва да бъдат преведени до няколко дни, каза ректорът на вуза проф. Христо Бонджолов.

„Ще се разплатим с преподавателите. Това е първото нещо, което ще направя, когато видя, че парите са в сметката на университета. Към някои от тях вузът има дължими плащания за три години назад. След това ще започнем да се разплащаме с доставчици, строители и други фирми, на които също дължим пари“, категоричен беше ректорът. Проф. Бонджолов обаче не скри притеснението си, че университетът няма заделени средства за обезщетения на преподавателите и служителите, които предстои да се пенсионират.

НА ОКОЛО 6 МЛН. ЛВ. ВЪЗЛИЗАТ ДЪЛГОВЕТЕ, С КОИТО НАСТОЯЩОТО РЕКТОРСКО РЪКОВОДСТВО ПОЕ УНИВЕРСИТЕТА ПРЕДИ ОКОЛО ГОДИНА. До момента са покрити 1,5 млн. лв. задължения и с допълнителната държавна субсидия дълговете ще намалеят още. „Надявам се до две седмици да ви съобщя новината, че сме намерили и останалите пари за погасяване на задълженията и останалите разходи. Парите ще бъдат осигурени от спонсори, от бизнеса по съвместни програми, които ще реализираме. Ако искаме да се развиваме, поне трябва да сме на нула и да тръгнем оттам. Ще се справим за по-малко от година и половина с този колосален дълг“, призна проф. Бонджолов.

Ректорът за пореден път подчерта, че съкращения на персонала в рамките на оздравителната програма няма да има. Ще бъдат освободени преподаватели, навършили пенсионна възраст, тъй като техните възнаграждения допълнително товарят бюджета на университета с около 750 000 лв. годишно. Ще бъдат освободени и тези, които преди четири години са подписали заявление, че ще станат доктори, но не са спазили ангажимента си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!