ЛИЦАТА НА БИЗНЕСА. Габриела Попова за четири години превърна „Бритос” в елитна пивоварна

След 6 години обучение в елитен университет в Париж бизнес дамата избра да се върне в България

 

ЧАРОВНАТА СОБСТВЕНИЧКА НА ПИВОВАРНА „БРИТОС“ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е САМО НА 32 ГОДИНИ. Габриела Попова ръководи бизнеса заедно със съпруга си Христо, който е кореняк софиянец, и двамата са връстници. Те имат една прекрасна дъщеричка Грейс, кръстена на известния си дядо Григор Григоров, която е набор на бирената фабрика, и двете вече са на цели 4 години. Семейство Попови са лъчезарни млади хора, които знаят какво са постигнали и знаят какво още искат. Почти не дават интервюта заради човешката завист. Габриела Попова обаче прие идеята на в. „Борба“ да е N 1 в рубриката ни за представяне на лицата на бизнеса в региона.

 

ЗА ИЗБОРА ДА СЕ ВЪРНЕШ В РОДИНАТА СИ СЛЕД 6 Г. В ПАРИЖ

 

ГАБРИЕЛА Е РОДЕНА ВЪВ В. ТЪРНОВО И Е ЗАВЪРШИЛА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ с английски език. След това заминава да учи в Париж в Американския университет. Следването е 6 години, а това се оказва възможност да завърши американски вуз, без да ходи в Америка, и да научи френски в един космополитен град. Четири години от обучението е било за бакалавър по международна икономика, а другите две години – за магистратура по бизнес администрация във френски университет с програма на английски. Доста млади хора не биха се завърнали в

Габриела и Христо Попови управляват заедно
Габриела и Христо Попови управляват заедно

България с такова европейско образование, но Габриела всъщност никога не е мислила да остава извън пределите на родината си. Тя се връща у нас от града на любовта и започва работа в гръцка банка в София. После управлява маркетинговия отдел в швейцарска фирма, която се занимава с препарати за селското стопанство и семена и е лидер в този бранш.

„Никога не съм си и помисляла да остана в Париж. Заминах с идеята да уча и да се върна в България“, сподели г-жа Попова.

В банката отговаря за големите корпоративни клиенти, а съдбата прави така, че на съседното бюро седи бъдещият й съпруг Христо. Габи се занимава с отпускане на кредити за над милион лева за големи клиенти. Христо пък работи в инвестиционното банкиране и току-що се е завърнал от Англия, където е завършил образованието си по финанси. Така двамата с дипломи от Франция и Англия се събират и сключват брак през 2011 г., но все още не са правили сватба. Година по-късно се ражда Грейс. Момиченцето ходи на балет, на английска детска градина, на плуване в София, където обикновено семейството живее. Сега надареното хлапе е във В. Търново и мама и татко я водят в Хлебната къща, където през деня месят хляб, който се дава след заниманията за споделяне на домашната трапеза.

 

ОТВАРЯНЕТО НА ПИВОВАРНА Е ХРУМКА НА СЕМЕЙСТВОТО

 

С ОПИТА СИ В МАРКЕТИНГА И С НАУЧЕНОТО ВЪВ ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ младото семейството прегръща идеята на фамилия Григорови за отваряне на нова пивоварна във В. Търново. Начинанието не е лесно, но в него се включва елитният пивовар Антон Ненов, който сега е в „Бритос“ със своя син.

„Анализирахме, че на пазара има една ниша за още една бирена фабрика, и опитахме. Кръстихме бирата така, защото това име е останало от тракийците. Купихме това празно място и направихме тази нова пивоварна. Инвестицията бе за 20 млн. лв. основно от кредити. Хубавото при нас е, че произвеждаме сами пластмасови бутилки и кенчета. Малца пък внасяме от Австрия и на година са ни нужни около 2500 тона. Фабриката е малка и в нея работим общо 37 души – ръководство и персонал. Капацитетът е 20 млн. литра и само за сравнение да кажа за гигантите – те са с капацитет 180 млн. литра”, разказва Габриела Попова.

Малката Грейс с мама и с направения хляб в Хлебната къща
Малката Грейс с мама и с направения хляб в Хлебната къща

Дистрибуцията на бирата е поверена на външна фирма, а статистиката сочи, че най-много „Бритос“ се пие в Търновско.

От броени дни във фабриката има и нова пълначна машина, която струва около милион. Замисля се и пускане на пазара на нов вид бира.

СКРОМНО ГАБРИЕЛА ПОПОВА ПРИЗНАВА, ЧЕ ВЕЧЕ ИМАТ ТРИ МЕДАЛА за качество, а последният е от тази година и всичките са с международни признания. Преди три години пивоварната пък бе обявена за инвеститор на годината у нас и неслучайно младата и амбициозна търновка е член и на Съвета на жените в бизнеса в България. В него има и лидерска академия, която учи образовани българки как да се интегрират в бизнеса и да станат шефки.

ХОБИТО НА Г-ЖА ПОПОВА Е ДА ПЪТУВА ПО СВЕТА. Тези дни семейството се завърнало от почивка в Гърция, но отделно тя и няколко приятелки си направили женска седмица в Куба. Дали се чувства успял млад човек, попитахме на тръгване усмихнатата бизнес дама? Тя отговори, че това е относително понятие, защото човек винаги трябва да има нови идеи и нови мечти, за да върви напред.

Нели СУКОВА

9 thoughts on “ЛИЦАТА НА БИЗНЕСА. Габриела Попова за четири години превърна „Бритос” в елитна пивоварна

 • 01.07.2016 в 16:19
  Permalink

  Като гледам какво става в България още една причина да се затворят всички Университети те не са нужни.Как всички който учат или не стаава нищо от тях се връщат и стават бизнесмени

  Отговор
 • 06.07.2016 в 23:19
  Permalink

  Какво означава пивоварна? Дайте тълкувание на думата пивоварна и тогава преценете дали съвпада с място на което се разрежда, дозира, газира и бутилира!!!

  Отговор
 • 07.07.2016 в 2:22
  Permalink

  Грейс сигурно е кръстена на дядо си Григор…

  Отговор
 • 07.07.2016 в 7:27
  Permalink

  Защо не споменават, кой е баща и. Евтина и лоша бира.

  Отговор
  • 07.07.2016 в 12:18
   Permalink

   Момичето е прекрасно ! И се е върнало в България ! И прави нещо ! А вие само търсите как да критикувате ,може би защото няма какво друго да правите !

   Отговор
  • 07.07.2016 в 20:55
   Permalink

   Нещо си в грешка,много добра бира си е от многото уж реномирани марки бири у нас…

   Отговор
 • 15.07.2016 в 15:22
  Permalink

  Бирата е отлична, с вкус различен от останалите, но за съжаление, дистрибуторът нещо си промени поведението, не носи Бритос в някои градове и села, напр. при нас, в Котел о няколко месеца я няма бирата!

  Отговор
 • 05.07.2019 в 9:22
  Permalink

  Най-добрата бира на пазара у нас, на достъпна цена и с екстра качество. С пожеляние за успех в начинанията на чудесното семейство и да не се подвеждат по модерните измишльотини в бирения бранш (визирам ароматизираните и др. подобни продукти)

  Отговор
 • 14.07.2019 в 15:34
  Permalink

  До Роско
  2500 т австрийски малц са 2 500 000 кг. Всеки килограм малц разреден с 8 л газирана вода и това-онова стават 20 млн литра бира.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *